Hoewel de eurocrisis weer even van de radar verdwenen is, zijn de problemen in de periferie volgens Bart Van Craeynest van Petercam nog lang niet allemaal opgelost.

Er zijn wel wat tekenen van conjuncturele beterschap in Griekenland, maar de eventuele hoop dat deze landen zich op termijn uit de huidige problemen kunnen groeien, is misplaatst.

Zowel Cyprus als Griekenland (en allicht nog andere lidstaten) zullen extra steun nodig hebben om er bovenop te geraken. Dat kan onder de vorm van directe financiële steun of via schuldherschikkingen.

Dat laatste lijkt op termijn onvermijdelijk voor de meeste perifere landen. En ondertussen blijft de recessie aanhouden, wat de omvang van de uitdagingen alleen maar verder opdrijft.

De belangrijkste vraag blijft wanneer het economische drama voor politieke problemen gaat zorgen. Op korte termijn liggen daar vooral risico's in Cyprus, waar de oppositie vandaag al vrij negatief staat tov de euro (en de economische crisis is daar eigenlijk nog maar net goed begonnen). Van Craeyneest vreest dat het exit-risico voor een aantal perifere landen nog altijd reëel blijft.

Hoewel de eurocrisis weer even van de radar verdwenen is, zijn de problemen in de periferie volgens Bart Van Craeynest van Petercam nog lang niet allemaal opgelost. Er zijn wel wat tekenen van conjuncturele beterschap in Griekenland, maar de eventuele hoop dat deze landen zich op termijn uit de huidige problemen kunnen groeien, is misplaatst. Zowel Cyprus als Griekenland (en allicht nog andere lidstaten) zullen extra steun nodig hebben om er bovenop te geraken. Dat kan onder de vorm van directe financiële steun of via schuldherschikkingen. Dat laatste lijkt op termijn onvermijdelijk voor de meeste perifere landen. En ondertussen blijft de recessie aanhouden, wat de omvang van de uitdagingen alleen maar verder opdrijft. De belangrijkste vraag blijft wanneer het economische drama voor politieke problemen gaat zorgen. Op korte termijn liggen daar vooral risico's in Cyprus, waar de oppositie vandaag al vrij negatief staat tov de euro (en de economische crisis is daar eigenlijk nog maar net goed begonnen). Van Craeyneest vreest dat het exit-risico voor een aantal perifere landen nog altijd reëel blijft.