De correctie op de beurzen is nu goed en wel gestart. De Amerikaanse beurzen konden tot midden vorige week de schijn nog ophouden.

Maar toen afgelopen woensdag de notulen van de vergadering van eind januari van het Federal Open Market Committee werden gepubliceerd, was er toch een lichte nervositeit onder beleggers waarneembaar.

In het FOMC heerst duidelijk verdeeldheid over het kwantitatieve versoepelingsprogramma van Fed-voorzitter Ben Bernanke.

Sommigen vinden dat de Fed zijn inkoopprogramma van overheidsobligaties en hypothecaire leningen zou moeten afbouwen of zelfs stopzetten, nog voor de arbeidsmarkt voldoende - een werkloosheidsgraad van 6,5% - is hersteld.

Anderen wijzen dan weer op het gevaar om het programma vroegtijdig te stoppen.

Aan deze kant van de oceaan zorgt de uitslag van de Italiaanse parlementsverkiezingen volgens Van Herck voor zenuwachtigheid.

Misschien grijpen beleggers de huidige nieuwsberichten gewoon aan om winst te nemen na de mooie stijging van de afgelopen maanden.

In deze rubriek werd de afgelopen weken immers gewezen op het risico van een neerwaartse correctie vermits de RSI-indicator op verschillende markten negatief aan het divergeren was met de onderliggende indices.

De correctie op de beurzen is nu goed en wel gestart. De Amerikaanse beurzen konden tot midden vorige week de schijn nog ophouden. Maar toen afgelopen woensdag de notulen van de vergadering van eind januari van het Federal Open Market Committee werden gepubliceerd, was er toch een lichte nervositeit onder beleggers waarneembaar. In het FOMC heerst duidelijk verdeeldheid over het kwantitatieve versoepelingsprogramma van Fed-voorzitter Ben Bernanke. Sommigen vinden dat de Fed zijn inkoopprogramma van overheidsobligaties en hypothecaire leningen zou moeten afbouwen of zelfs stopzetten, nog voor de arbeidsmarkt voldoende - een werkloosheidsgraad van 6,5% - is hersteld. Anderen wijzen dan weer op het gevaar om het programma vroegtijdig te stoppen. Aan deze kant van de oceaan zorgt de uitslag van de Italiaanse parlementsverkiezingen volgens Van Herck voor zenuwachtigheid. Misschien grijpen beleggers de huidige nieuwsberichten gewoon aan om winst te nemen na de mooie stijging van de afgelopen maanden. In deze rubriek werd de afgelopen weken immers gewezen op het risico van een neerwaartse correctie vermits de RSI-indicator op verschillende markten negatief aan het divergeren was met de onderliggende indices.