Bericht in Der Spiegel over mogelijke Griekse exit doet beleggers opschrikken

De futures geven aan dat de Amerikaanse beurzen straks lager kunnen openen, met mogelijk forse verliezen voor de belangrijkste indices.Die futures geven een verlies van een half procent voor de S&P 500 aan.

Het is opnieuw de Europese schuldencrisis die de beleggers in een ijzeren wurggreep houdt. Volgens Der Spiegel zijn de kansen op een Griekse exit opnieuw toegenomen.

Morgen strijkt een delegatie van de troika (de EU, de ECB en het IMF) neer in Athene, waarbij zal worden vastgesteld hoeveel vooruitgang de Grieken hebben geboekt bij de implementatie van het reddingsplan.

Het IMF sluit niet uit dat de geldkraan zal afgesloten worden, waardoor Griekenland op korte termijn gedwongen zou kunnen worden om de eurozone te verlaten. Maar niet alleen Griekenland vormt een probleem.

Europese schuldencrisis kan sentiment snel doen omslaan

In de Duitse Bondsdag heeft een overgrote meerderheid voor het reddingpakket voor Spaanse banken gestemd. Tegelijkertijd moest de Spaanse overheid echter hogere rentetarieven bieden dan bij een vorige emissie om in totaal EUR 3 miljard uit de kapitaalmarkt te halen.

Daaruit kan volgens ABN Amro worden afgeleid dat de Europese schuldencrisis het sentiment weer snel kan laten omslaan. Overigens was er wel veel belangstelling voor de leningen.

De AEX had wat moeite om in de week op gang te komen maar sloot donderdag op 322,48, toch 2,5% hoger dan vorige week vrijdag.

Daarmee is de index hard op weg naar de weerstand van 326 punten. Weet de index daar boven uit te breken dan ligt volgens ABN Amro de weg naar 337,20 open, waar een nieuwe horizontale weerstand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content