Sinds enkele weken dikt het lijstje met strategen of onafhankelijke waarnemers aan die een kortstondig en krachtig herstel van de aandelenmarkten verwachten. Opvallend is dat verschillende beren (investeerders die op een daling van de markt rekenen) hun kar hebben gedraaid. De mening van deze laatste groep schatten we hoger dan van wie ook omdat het net deze investeerders zijn die de daling hebben zien aankomen. Veel andere strategen zijn ook optimistisch gestemd over de markten maar dat waren ze anderhalf jaar geleden ook. In feite zijn de meeste marktstrategen altijd positief omdat ze grootgebracht zijn in de haast onafgebroken opgaande markt vanaf 1981 en bovendien worden ze betaald om optimistisch te zijn omdat 'de winkel' altijd moet blijven draaien.

De meest onverwachte verschijning in het kamp van de stieren is opperbeer bij uitstek, Robert Prechter van Elliot Wave International. Jarenlang predikte hij dat de Amerikaanse aandelenmarkten overgewaardeerd waren. In juli 2007 adviseerde Prechter om zwaar short te gaan op aandelen. Short gaan of in de wind verkopen betekent een aandelenpakket verkopen die men niet bezit met de bedoeling die later tegen een lagere koers terug te kopen. Prechter heeft nu het geweer van schouder veranderd. "Ik raad aan om shortposities volledig af te bouwen want het nakende marktherstel kan scherp en angstaanjagend zijn. Ik ben misschien een fractie te vroeg maar ik ben liever vroeg op het appel dan te laat."

Lijstje

Tegendraads belegger Marc Faber, tevens schrijver van het The Gloom, Boom and Doom-rapport rekent op een marktherstel op zeer korte termijn. "De markten houden al rekening met zoveel negatief nieuws dat een lichte verbetering van macro-economische indicatoren rond woningbouw of export de komende maanden een ware rally op gang kunnen zetten. Bovendien kan het sentiment niet meer verder verslechteren." Faber wijst er ook op dat verschillende marktwaarnemers te snel hebben geconcludeerd dat de beurzen door hun dieptepunten van november 2008 zijn gevallen "De bredere S&P500-index en de technologierijke Nasdaq, waar nauwelijks financiële aandelen inzitten, noteren boven hun dieptepunten en de Nasdaq zelfs met meer dan 10%."

Zoals we eerder aangaven, wijzen ook verschillende

aandelenstrategen op de mogelijkheid van een nakende bodem. Thomas Lee van JP Morgan Chase gaf begin deze week een koopadvies voor korte termijn handelaars. Hij ziet de S&P-index tot 800 punten stijgen tegenover 750 punten nu. Bob Doll van fondsbeheerder Black Rock ziet dan weer dezelfde beursbarometer tegen het einde van het jaar oplopen tot 1000 punten. "Aandelen zijn zeer goedkoop in historische context en zijn geleidelijk aan een bodem aan het vastleggen." Zelfs de meest negatieve strateeg van Wall Street rekent op een bodem. "Het niveau van 750 punten zal niet doorbroken worden zeker niet indien de huidige verbetering op de kredietmarkten zich kan verderzetten."

Francis Muyshondt

Sinds enkele weken dikt het lijstje met strategen of onafhankelijke waarnemers aan die een kortstondig en krachtig herstel van de aandelenmarkten verwachten. Opvallend is dat verschillende beren (investeerders die op een daling van de markt rekenen) hun kar hebben gedraaid. De mening van deze laatste groep schatten we hoger dan van wie ook omdat het net deze investeerders zijn die de daling hebben zien aankomen. Veel andere strategen zijn ook optimistisch gestemd over de markten maar dat waren ze anderhalf jaar geleden ook. In feite zijn de meeste marktstrategen altijd positief omdat ze grootgebracht zijn in de haast onafgebroken opgaande markt vanaf 1981 en bovendien worden ze betaald om optimistisch te zijn omdat 'de winkel' altijd moet blijven draaien. De meest onverwachte verschijning in het kamp van de stieren is opperbeer bij uitstek, Robert Prechter van Elliot Wave International. Jarenlang predikte hij dat de Amerikaanse aandelenmarkten overgewaardeerd waren. In juli 2007 adviseerde Prechter om zwaar short te gaan op aandelen. Short gaan of in de wind verkopen betekent een aandelenpakket verkopen die men niet bezit met de bedoeling die later tegen een lagere koers terug te kopen. Prechter heeft nu het geweer van schouder veranderd. "Ik raad aan om shortposities volledig af te bouwen want het nakende marktherstel kan scherp en angstaanjagend zijn. Ik ben misschien een fractie te vroeg maar ik ben liever vroeg op het appel dan te laat." Lijstje Tegendraads belegger Marc Faber, tevens schrijver van het The Gloom, Boom and Doom-rapport rekent op een marktherstel op zeer korte termijn. "De markten houden al rekening met zoveel negatief nieuws dat een lichte verbetering van macro-economische indicatoren rond woningbouw of export de komende maanden een ware rally op gang kunnen zetten. Bovendien kan het sentiment niet meer verder verslechteren." Faber wijst er ook op dat verschillende marktwaarnemers te snel hebben geconcludeerd dat de beurzen door hun dieptepunten van november 2008 zijn gevallen "De bredere S&P500-index en de technologierijke Nasdaq, waar nauwelijks financiële aandelen inzitten, noteren boven hun dieptepunten en de Nasdaq zelfs met meer dan 10%." Zoals we eerder aangaven, wijzen ook verschillende aandelenstrategen op de mogelijkheid van een nakende bodem. Thomas Lee van JP Morgan Chase gaf begin deze week een koopadvies voor korte termijn handelaars. Hij ziet de S&P-index tot 800 punten stijgen tegenover 750 punten nu. Bob Doll van fondsbeheerder Black Rock ziet dan weer dezelfde beursbarometer tegen het einde van het jaar oplopen tot 1000 punten. "Aandelen zijn zeer goedkoop in historische context en zijn geleidelijk aan een bodem aan het vastleggen." Zelfs de meest negatieve strateeg van Wall Street rekent op een bodem. "Het niveau van 750 punten zal niet doorbroken worden zeker niet indien de huidige verbetering op de kredietmarkten zich kan verderzetten." Francis Muyshondt