De kwestie Cyprus lijkt (alvast voor de beurzen) van de baan. Maar wie de koersbewegingen van de belangrijkste indices de afgelopen week volgde, moet eigenlijk vaststellen dat de perikelen rond Cyprus weinig effect hadden.

De beurzen bleven in hun horizontale consolidatiefase zitten en zeker de S&P 500 lijkt klaar om deze week opwaarts uit te breken richting de historische top van 1.576 punten.

Maar of de index zich lang kan handhaven op deze hoge niveaus is nog maar de vraag. Want afgelopen week was het macro-economisch en bedrijfsnieuws niet bepaald hoopgevend.

Een greep uit de nieuwsberichten: Caterpillar zag zijn verkopen in de periode van december 2012 t.e.m. februari 2013 met 13% zakken, FedEx stuurde een winstwaarschuwing uit omdat het vluchten in Azië schrapt en chemiegroep Lanxess verwacht eveneens een lagere winst omwille van een lagere vraag in de banden- en automobielsector.

Daarnaast viel in zowel Duitsland als België het producentenvertrouwen onverwacht terug. Kortom, het begint er volgens Leleux meer en meer op te lijken dat het economisch herstel waarop bij aanvang van dit jaar werd gerekend wat later op gang zal komen.

Het is ook het signaal dat de grondstoffenmarkt uitstuurt. Vandaar dat we voor de komende weken de kans op een correctie veel hoger inschatten dan een verdere opmars van de beurzen.

De kwestie Cyprus lijkt (alvast voor de beurzen) van de baan. Maar wie de koersbewegingen van de belangrijkste indices de afgelopen week volgde, moet eigenlijk vaststellen dat de perikelen rond Cyprus weinig effect hadden. De beurzen bleven in hun horizontale consolidatiefase zitten en zeker de S&P 500 lijkt klaar om deze week opwaarts uit te breken richting de historische top van 1.576 punten. Maar of de index zich lang kan handhaven op deze hoge niveaus is nog maar de vraag. Want afgelopen week was het macro-economisch en bedrijfsnieuws niet bepaald hoopgevend. Een greep uit de nieuwsberichten: Caterpillar zag zijn verkopen in de periode van december 2012 t.e.m. februari 2013 met 13% zakken, FedEx stuurde een winstwaarschuwing uit omdat het vluchten in Azië schrapt en chemiegroep Lanxess verwacht eveneens een lagere winst omwille van een lagere vraag in de banden- en automobielsector. Daarnaast viel in zowel Duitsland als België het producentenvertrouwen onverwacht terug. Kortom, het begint er volgens Leleux meer en meer op te lijken dat het economisch herstel waarop bij aanvang van dit jaar werd gerekend wat later op gang zal komen. Het is ook het signaal dat de grondstoffenmarkt uitstuurt. Vandaar dat we voor de komende weken de kans op een correctie veel hoger inschatten dan een verdere opmars van de beurzen.