Goldman Sachs schrijft in de Energy Weekly dat dit een rol kan spelen, maar dat het land zich tevens voorbereid op de zomermaanden zodat export dan niet hoeft te lijden onder binnenlands piekgebruik.

De Commodity Watch van Goldman Sachs signaleert daarnaast een verschuiving binnen commodities naar metalen dankzij betere vooruitzichten voor de Chinese industrie tegenover vertraging van de groei in de VS. De beleggers investeren dus minder in olie, maar meer in metalen.

Goldman Sachs merkt op dat de oliemarkten namelijk vanwege de Iraanse situatie met nog meer onzekerheden moet afrekenen, wat zou verklaren waarom de voorkeur nu eerder naar metalen uitgaat. De Saoedi's vertellen overigens al geruime tijd dat de olieprijs te hoog staat.

Voorbereiding op het zomerseizoen?

Een andere mogelijkheid is dat Saoedi-Arabië zich voorbereidt op het zomerseizoen in het eigen land, wanneer het olieverbruik traditioneel een piek vertoont.

Dat zou betekenen dat het land voorraden opbouwt in een periode van mindere vraag om zo het hoofd te kunnen bieden aan een piekvraag.

Het land zou nu over in totaal 35,40 miljoen vaten beschikken als strategische voorraad. Het optrekken van de voorraden kan echter ook geïnterpreteerd worden als een signaal dat de extra productiecapaciteit van de Saoedi's minder groot is dan algemeen wordt aangenomen.

Goldman Sachs schrijft in de Energy Weekly dat dit een rol kan spelen, maar dat het land zich tevens voorbereid op de zomermaanden zodat export dan niet hoeft te lijden onder binnenlands piekgebruik. De Commodity Watch van Goldman Sachs signaleert daarnaast een verschuiving binnen commodities naar metalen dankzij betere vooruitzichten voor de Chinese industrie tegenover vertraging van de groei in de VS. De beleggers investeren dus minder in olie, maar meer in metalen. Goldman Sachs merkt op dat de oliemarkten namelijk vanwege de Iraanse situatie met nog meer onzekerheden moet afrekenen, wat zou verklaren waarom de voorkeur nu eerder naar metalen uitgaat. De Saoedi's vertellen overigens al geruime tijd dat de olieprijs te hoog staat. Voorbereiding op het zomerseizoen? Een andere mogelijkheid is dat Saoedi-Arabië zich voorbereidt op het zomerseizoen in het eigen land, wanneer het olieverbruik traditioneel een piek vertoont. Dat zou betekenen dat het land voorraden opbouwt in een periode van mindere vraag om zo het hoofd te kunnen bieden aan een piekvraag. Het land zou nu over in totaal 35,40 miljoen vaten beschikken als strategische voorraad. Het optrekken van de voorraden kan echter ook geïnterpreteerd worden als een signaal dat de extra productiecapaciteit van de Saoedi's minder groot is dan algemeen wordt aangenomen.