De ECB hield haar basisrente op 1%, iets waar alle 56 economen die hadden geantwoord op een rondvraag van Bloomberg rekening mee hadden gehouden.

Mogelijk begeeft de ECB zich echter een stap dichter naar een exit-strategie, waarbij de centrale bank haar kredietopening naar de banken gaat afbouwen en meer rente gaat vragen op het geld dat die banken voor 12 maanden kunnen ontlenen.

James Nixon, hoofd Europese economie bij Societe Generale in Londen is van mening dat zich achter de schermen heel wat afspeelt. Topman Jean-Claude Trichet van de ECB heeft daar echter nog niet veel van laten blijken.

Bestuurslid Axel Weber van de ECB waarschuwde vorige week echter al dat de banken voorbereid moeten zijn op een geleidelijke terugtrekking door de Europese Centrale Bank. Mogelijk worden de leningen die door de ECB in december worden toegestaan de laatste in hun soort.

De Bank of England vertraagde anderzijds het tempo waarin obligaties worden ingekocht, daarmee aangevend dat de centrale bank volgend jaar aan een minder snel tempo geld wil drukken.

Het negen leden tellend Brits Monetary Policy Committee, onder leiding van governeur Mervyn King, kondigde aan voor een bedrag van £200 mrd obligaties te willen inkopen, waar de economen op £225 mrd gerekend hadden.

De ECB hield haar basisrente op 1%, iets waar alle 56 economen die hadden geantwoord op een rondvraag van Bloomberg rekening mee hadden gehouden. Mogelijk begeeft de ECB zich echter een stap dichter naar een exit-strategie, waarbij de centrale bank haar kredietopening naar de banken gaat afbouwen en meer rente gaat vragen op het geld dat die banken voor 12 maanden kunnen ontlenen. James Nixon, hoofd Europese economie bij Societe Generale in Londen is van mening dat zich achter de schermen heel wat afspeelt. Topman Jean-Claude Trichet van de ECB heeft daar echter nog niet veel van laten blijken. Bestuurslid Axel Weber van de ECB waarschuwde vorige week echter al dat de banken voorbereid moeten zijn op een geleidelijke terugtrekking door de Europese Centrale Bank. Mogelijk worden de leningen die door de ECB in december worden toegestaan de laatste in hun soort. De Bank of England vertraagde anderzijds het tempo waarin obligaties worden ingekocht, daarmee aangevend dat de centrale bank volgend jaar aan een minder snel tempo geld wil drukken. Het negen leden tellend Brits Monetary Policy Committee, onder leiding van governeur Mervyn King, kondigde aan voor een bedrag van £200 mrd obligaties te willen inkopen, waar de economen op £225 mrd gerekend hadden.