Dankzij haar focus op de OTC-markt, een unieke positionering van haar producten, de benutting van groepssynergieën en de uitvoering van de strategie die is gebaseerd op innovatie en geografische expansie naar de Emerging Markets, kon Omega Pharma in moeilijke macro-economische omstandigheden een
omzetstijging realiseren.

• De consumptie van voorschriftvrije gezondheids- en verzorgingsproducten blijkt nog steeds zwak tot matig recessiegevoelig. Slechts in beperkte mate is er een wijziging van het consumentengedrag waar te nemen, zoals in Frankrijk en hoofdzakelijk in kleinere segmenten zoals make-up.

• In belangrijke productcategorieën werd een sterke omzetgroei behaald met merken van Omega Pharma die gepositioneerd zijn met een unieke prijs/kwaliteitverhouding. Zo leidde de dynamische aanpak voor de dermo-cosmeticamerken Bodysol (België) en Claire Fisher (Duitsland), maar ook voor Bébisol (babyartikelen) en de EG-generieken (België) telkens tot een ruime double-digit toename van de jaaromzet.

• De benutting van groepssynergieën en cross-selling creëerde eveneens omzetgroei. Zo liet b.v. het anti-snurkmiddel Silence dankzij de introductie in talrijke aanvullende landen een omzetgroei van meer dan +50% optekenen. Ook de van oorsprong Italiaanse zonneproducten van Angstrom kenden een vergelijkbare omzetgroei door de cross-selling naar Portugal.

• Innovatie is eveneens een belangrijke groeifactor. Naast talrijke lokale productinnovaties vielen vooral de introducties van XLS Nutrition en Paradust op. XLS Nutrition staat voor een geheel nieuw gamma van caloriearme voeding, in aanvulling op de gekende afslankingsproducten van XLS. Paradust is een innovatief product tegen huisstofmijtallergie, waarmee het Para-merk voor antiinsectenproducten werd verbreed en versterkt.

• Dankzij haar aanwezigheid in de Emerging Markets kan Omega Pharma inspelen op de stijgende vraag naar OTC-producten in deze landen, en aldaar stapsgewijs de Star Brands introduceren. Omega Pharma heeft de strategie van geografische expansie doorgetrokken in 2008, waardoor deze aanpak ook in de toekomst succesvol kan zijn. De impact van de recessie blijft daardoor relatief beperkt voor Omega Pharma.

• In markten waarin de geïntegreerde ketens een sleutelrol spelen, met name het Verenigd Koninkrijk en Nederland, maar ook in Zuid-Europa werd het vierde kwartaal gekenmerkt door een extreem voorzichtig inkoopgedrag van de tussenhandel. Het effect van de tussenhandel die haar voorraadpositie op een minimaal peil wou brengen wordt op 1% van de jaaromzet geraamd.

• Door de impact van ongunstige wisselkoersverschillen komt de gerealiseerde jaaromzet ongeveer 1% lager uit. Dit fenomeen was vooral voelbaar in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en ook in bepaalde Emerging Markets.

Dankzij haar focus op de OTC-markt, een unieke positionering van haar producten, de benutting van groepssynergieën en de uitvoering van de strategie die is gebaseerd op innovatie en geografische expansie naar de Emerging Markets, kon Omega Pharma in moeilijke macro-economische omstandigheden een omzetstijging realiseren.• De consumptie van voorschriftvrije gezondheids- en verzorgingsproducten blijkt nog steeds zwak tot matig recessiegevoelig. Slechts in beperkte mate is er een wijziging van het consumentengedrag waar te nemen, zoals in Frankrijk en hoofdzakelijk in kleinere segmenten zoals make-up.• In belangrijke productcategorieën werd een sterke omzetgroei behaald met merken van Omega Pharma die gepositioneerd zijn met een unieke prijs/kwaliteitverhouding. Zo leidde de dynamische aanpak voor de dermo-cosmeticamerken Bodysol (België) en Claire Fisher (Duitsland), maar ook voor Bébisol (babyartikelen) en de EG-generieken (België) telkens tot een ruime double-digit toename van de jaaromzet.• De benutting van groepssynergieën en cross-selling creëerde eveneens omzetgroei. Zo liet b.v. het anti-snurkmiddel Silence dankzij de introductie in talrijke aanvullende landen een omzetgroei van meer dan +50% optekenen. Ook de van oorsprong Italiaanse zonneproducten van Angstrom kenden een vergelijkbare omzetgroei door de cross-selling naar Portugal.• Innovatie is eveneens een belangrijke groeifactor. Naast talrijke lokale productinnovaties vielen vooral de introducties van XLS Nutrition en Paradust op. XLS Nutrition staat voor een geheel nieuw gamma van caloriearme voeding, in aanvulling op de gekende afslankingsproducten van XLS. Paradust is een innovatief product tegen huisstofmijtallergie, waarmee het Para-merk voor antiinsectenproducten werd verbreed en versterkt.• Dankzij haar aanwezigheid in de Emerging Markets kan Omega Pharma inspelen op de stijgende vraag naar OTC-producten in deze landen, en aldaar stapsgewijs de Star Brands introduceren. Omega Pharma heeft de strategie van geografische expansie doorgetrokken in 2008, waardoor deze aanpak ook in de toekomst succesvol kan zijn. De impact van de recessie blijft daardoor relatief beperkt voor Omega Pharma.• In markten waarin de geïntegreerde ketens een sleutelrol spelen, met name het Verenigd Koninkrijk en Nederland, maar ook in Zuid-Europa werd het vierde kwartaal gekenmerkt door een extreem voorzichtig inkoopgedrag van de tussenhandel. Het effect van de tussenhandel die haar voorraadpositie op een minimaal peil wou brengen wordt op 1% van de jaaromzet geraamd.• Door de impact van ongunstige wisselkoersverschillen komt de gerealiseerde jaaromzet ongeveer 1% lager uit. Dit fenomeen was vooral voelbaar in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en ook in bepaalde Emerging Markets.