Hij liet weten goede argumenten te zien voor het verlenen van een bankvergunning aan het noodfonds ESM. Hiermee zou het ESM toegang kunnen krijgen tot de leenoperaties van de ECB en daardoor meer impact kunnen hebben voor het aankopen

van staatsobligaties.

Volledige bail-out wordt steeds waarschijnlijker

Het is de vraag of deze optie daadwerkelijk een haalbare kaart is, want een dergelijke constructie zou volgens Theodoor Gilissen Bankiers uitgelegd kunnen worden als een vorm van monetaire financiering. Dit mag op dit moment niet volgens de verdragen en is bovendien politiek lastig te verkopen.

Een van de redenen waarom het Constitutionele Hof in Duitsland gevraagd is zich te moeten uitspreken over het ESM is of de mogelijke verplichtingen die hieruit voortvloeien te hoog zijn voor Duitsland.

Het verlenen van een bankvergunning maakt de kans op hogere verplichtingen alleen maar groter, en dus ook de kans op een negatieve uitspraak van het Hof.

De uitspraken tonen wel aan dat de ECB mogelijk weer soepeler standpunt inneemt en bereid is om meer te doen. Met de huidige renteniveaus wordt het voor Spanje bijna ondoenlijk om de schulden te financieren en wordt een volledige bail-out steeds aannemelijker.

Daarnaast hangt een ratingverlaging van Moody's naar 'junk' binnen twee maanden in de lucht. De geplande Spaanse emissie volgende week donderdag zal dan ook een zeer belangrijk ijkpunt zijn. Italië zal vandaag en morgen kortlopende obligaties uitgeven.

Hij liet weten goede argumenten te zien voor het verlenen van een bankvergunning aan het noodfonds ESM. Hiermee zou het ESM toegang kunnen krijgen tot de leenoperaties van de ECB en daardoor meer impact kunnen hebben voor het aankopen van staatsobligaties. Volledige bail-out wordt steeds waarschijnlijker Het is de vraag of deze optie daadwerkelijk een haalbare kaart is, want een dergelijke constructie zou volgens Theodoor Gilissen Bankiers uitgelegd kunnen worden als een vorm van monetaire financiering. Dit mag op dit moment niet volgens de verdragen en is bovendien politiek lastig te verkopen. Een van de redenen waarom het Constitutionele Hof in Duitsland gevraagd is zich te moeten uitspreken over het ESM is of de mogelijke verplichtingen die hieruit voortvloeien te hoog zijn voor Duitsland. Het verlenen van een bankvergunning maakt de kans op hogere verplichtingen alleen maar groter, en dus ook de kans op een negatieve uitspraak van het Hof. De uitspraken tonen wel aan dat de ECB mogelijk weer soepeler standpunt inneemt en bereid is om meer te doen. Met de huidige renteniveaus wordt het voor Spanje bijna ondoenlijk om de schulden te financieren en wordt een volledige bail-out steeds aannemelijker. Daarnaast hangt een ratingverlaging van Moody's naar 'junk' binnen twee maanden in de lucht. De geplande Spaanse emissie volgende week donderdag zal dan ook een zeer belangrijk ijkpunt zijn. Italië zal vandaag en morgen kortlopende obligaties uitgeven.