Daarnaast is er nog de onzekerheid over de vraag die een remmend effect uitoefent. Jack Welch, de voormalige topman van General Electric, geeft eerlijk toe dat het moeilijk te voorspellen valt in welke richting de zaken zich in de komende weken en maanden gaan ontwikkelen.

Sterke start, maar daarna stagnatie

In het vierde kwartaal van vorig jaar groeide het Amerikaans BBP met 3%, waarmee duidelijk werd dat er een stevige start was genomen. Vervolgens ging echter de benzineprijs stijgen, waardoor de groei een toontje lager moest gaan zingen. In het eerste kwartaal van dit jaar zal de groei hoogstwaarschijnlijk een heel eind onder 3% zijn uitgekomen.

Voor een gallon benzine moet momenteel bijna 4 dollar worden betaald, of ruim 30 dollarcent meer dan het niveau van twaalf maanden geleden. Wanneer de benzineprijs nog met 20 dollarcent stijgt, gaan de piekniveaus uit juli 2008 geëvenaard en vervolgens verbeterd worden.

Het is precies de onzekerheid over de verdere evolutie van de olieprijs die de onzekerheid omtrent de consumptie veroorzaakt. Ook Amerikanen kunnen elke cent maar één keer uitgeven. Op wat langere termijn maakt Welch zich ook zorgen over het afschaffen van de belastingverlagingen die president Bush destijds doorvoerde.

Daarnaast is er nog de onzekerheid over de vraag die een remmend effect uitoefent. Jack Welch, de voormalige topman van General Electric, geeft eerlijk toe dat het moeilijk te voorspellen valt in welke richting de zaken zich in de komende weken en maanden gaan ontwikkelen.Sterke start, maar daarna stagnatie In het vierde kwartaal van vorig jaar groeide het Amerikaans BBP met 3%, waarmee duidelijk werd dat er een stevige start was genomen. Vervolgens ging echter de benzineprijs stijgen, waardoor de groei een toontje lager moest gaan zingen. In het eerste kwartaal van dit jaar zal de groei hoogstwaarschijnlijk een heel eind onder 3% zijn uitgekomen. Voor een gallon benzine moet momenteel bijna 4 dollar worden betaald, of ruim 30 dollarcent meer dan het niveau van twaalf maanden geleden. Wanneer de benzineprijs nog met 20 dollarcent stijgt, gaan de piekniveaus uit juli 2008 geëvenaard en vervolgens verbeterd worden. Het is precies de onzekerheid over de verdere evolutie van de olieprijs die de onzekerheid omtrent de consumptie veroorzaakt. Ook Amerikanen kunnen elke cent maar één keer uitgeven. Op wat langere termijn maakt Welch zich ook zorgen over het afschaffen van de belastingverlagingen die president Bush destijds doorvoerde.