Kost een vat ruwe olie binnenkort minder dan 50 dollar? Het leek enkele maanden geleden nog een droom, maar op de oliemarkt zijn dromen niet langer bedrog. Een olieproductie die veel hoger ligt dan iemand ooit had kunnen dromen, ligt aan de basis van een vloed van nieuwe toevoer naar de markt.

In de Bank of America/Merrill Lynch's 2013 Energy Outlook maakt analiste Sabine Schels en haar analistenmeeting korte metten met alle doemdenken over een olieprijs die door het plafond zal vliegen. Schels & Co verwachten dat een boom in de productie van olie uit teerzanden de markt zal overspoelen met olie.

Schels spreekt van een 'Black Swan' (een onverwachte gebeurtenis) van onverwachte afmetingen. Zij ziet een olieprijs van nog amper 50 dollar per vat voor West Texas Intermediate mogelijk. Daardoor zal uiteraard ook de prijs voor de Noordzee-variëteit Brent onder druk komen te staan.

Gelijkenis met aardgasmarkt

Volgens Schels begint de oliemarkt steeds sterker te lijken op de aardgasmarkt. Ook die markt werd overspoeld met grote hoeveelheden aardgas, in zoverre dat de prijs door de vloer ging.

De olieproductie in de Verenigde Staten overtreft momenteel de stoutste verwachtingen, in zoverre dat de markt zal overspoeld worden met olie. De VS zijn in snel tempo op weg op Saoedi-Arabië voorbij te steken als de grootste olieproducent in de wereld. De meest optimistische prognoses wat betreft de Amerikaanse olieproductie werden overtroffen.

Alles draait om de snelle stijging van de olieproductie uit teerzanden, productie die veel sneller groeit dan ooit iemand had durven te voorspellen. Die productie groeit zo snel dat de infrastructuur ze nauwelijks kan bijhouden.

De andere olieproducerende landen kijken met lede ogen toe en zien het schaamrood naar de kaken stijgen. Voorlopig wordt een forse correctie in de olieprijs afgeremd door de situatie in het Midden-Oosten, maar de kans is reëel dat we binnenkort minder diep in de zak moeten tasten voor benzine en stookolie.

Kost een vat ruwe olie binnenkort minder dan 50 dollar? Het leek enkele maanden geleden nog een droom, maar op de oliemarkt zijn dromen niet langer bedrog. Een olieproductie die veel hoger ligt dan iemand ooit had kunnen dromen, ligt aan de basis van een vloed van nieuwe toevoer naar de markt. In de Bank of America/Merrill Lynch's 2013 Energy Outlook maakt analiste Sabine Schels en haar analistenmeeting korte metten met alle doemdenken over een olieprijs die door het plafond zal vliegen. Schels & Co verwachten dat een boom in de productie van olie uit teerzanden de markt zal overspoelen met olie. Schels spreekt van een 'Black Swan' (een onverwachte gebeurtenis) van onverwachte afmetingen. Zij ziet een olieprijs van nog amper 50 dollar per vat voor West Texas Intermediate mogelijk. Daardoor zal uiteraard ook de prijs voor de Noordzee-variëteit Brent onder druk komen te staan. Gelijkenis met aardgasmarkt Volgens Schels begint de oliemarkt steeds sterker te lijken op de aardgasmarkt. Ook die markt werd overspoeld met grote hoeveelheden aardgas, in zoverre dat de prijs door de vloer ging. De olieproductie in de Verenigde Staten overtreft momenteel de stoutste verwachtingen, in zoverre dat de markt zal overspoeld worden met olie. De VS zijn in snel tempo op weg op Saoedi-Arabië voorbij te steken als de grootste olieproducent in de wereld. De meest optimistische prognoses wat betreft de Amerikaanse olieproductie werden overtroffen. Alles draait om de snelle stijging van de olieproductie uit teerzanden, productie die veel sneller groeit dan ooit iemand had durven te voorspellen. Die productie groeit zo snel dat de infrastructuur ze nauwelijks kan bijhouden. De andere olieproducerende landen kijken met lede ogen toe en zien het schaamrood naar de kaken stijgen. Voorlopig wordt een forse correctie in de olieprijs afgeremd door de situatie in het Midden-Oosten, maar de kans is reëel dat we binnenkort minder diep in de zak moeten tasten voor benzine en stookolie.