Er is namelijk voldoende olie op de markt, zeker in de Verenigde Staten. De gasoline-voorraden zijn daar gestegen tot een hoogtepunt voor de afgelopen 18 jaar op 236,20 miljoen vaten.

Oliespecialist Jim Ritterbusch ziet de olieprijs echter alleen fundamenteel dalen wanneer de spanning in Egypte en de andere landen in de regio gaat afnemen. Of dat ook effectief gaat gebeuren, is hoogst onduidelijk.

Overigens zijn ook de voorraden aan ruwe olie in de Verenigde Staten met 236,20 miljoen vaten relatief hoog. De olie-import stijgt nog steeds en bedraagt nu gemiddeld 9,10 miljoen vaten per dag.

Een opvallende vaststelling blijft het grote prijsverschil tussen Noordzee-olie (Brent) en de toonaangevende Amerikaanse variëteit West Texas Intermediate. In februari is dat verschil opgelopen tot meer dan 11 dollar.

Dat betekent dat de markt verwacht dat de kansen groter zijn op een onderbreking van de toevoer naar Europa dan op een gelijkaardig scenario in de Verenigde Staten.

Er is namelijk voldoende olie op de markt, zeker in de Verenigde Staten. De gasoline-voorraden zijn daar gestegen tot een hoogtepunt voor de afgelopen 18 jaar op 236,20 miljoen vaten. Oliespecialist Jim Ritterbusch ziet de olieprijs echter alleen fundamenteel dalen wanneer de spanning in Egypte en de andere landen in de regio gaat afnemen. Of dat ook effectief gaat gebeuren, is hoogst onduidelijk. Overigens zijn ook de voorraden aan ruwe olie in de Verenigde Staten met 236,20 miljoen vaten relatief hoog. De olie-import stijgt nog steeds en bedraagt nu gemiddeld 9,10 miljoen vaten per dag. Een opvallende vaststelling blijft het grote prijsverschil tussen Noordzee-olie (Brent) en de toonaangevende Amerikaanse variëteit West Texas Intermediate. In februari is dat verschil opgelopen tot meer dan 11 dollar. Dat betekent dat de markt verwacht dat de kansen groter zijn op een onderbreking van de toevoer naar Europa dan op een gelijkaardig scenario in de Verenigde Staten.