ING overtrof de MSCI Europe-benchmark met 10,6%. De minst favoriete aandelen deden het iets minder goed in de stijgende markt. Ze bleven 2,5% onder de MSCI Europe-index, maar genereerden een nog positieve alfa van 8,1%.

Het eerste macro-economische herstel begint zich af te tekenen en ING bereidt zich voor op een meer uitgesproken herstel in 2014.

Een uitsluitend defensieve houding is dan ook niet aangewezen. Er zijn echter nog tal van risico's die de bank ervan weerhouden het risico voluit op te zoeken, misschien vooral omdat de beurzen sinds het begin van het jaar al een algemene indrukwekkende herwaardering noteren.

Veel goed nieuws lijkt immers al verrekend te zijn. Deze keer heeft de bank haar topselectie overwegend gebaseerd op een bottom-upperspectief (meer dan in vorige Benelux Digests).

In deze omgeving werd gekeken naar mogelijke valkuilen en opportuniteiten in 2014 om verschillende scenario's uit te tekenen.

Het universum werd gescreend op:

1) Risico op 2014-EBITDA: de analisten van ING willen aandelen vermijden waarvoor de algemeen aanvaarde EBITDA-groeiverwachtingen voor 2014 al te veel optimisme incalculeren.

2) Risico door blootstelling aan munten van opkomende markten: er is een watchlist van aandelen die meer dan gemiddeld blootgesteld zijn aan munten in moeilijkheden. Momenteel wil de bank aandelen met een hoge blootstelling aan deze regio's zoveel mogelijk vermijden.

3) Impliciet margeherstel en potentieel voor herwaardering: in dit deel analyseert men in hoeverre het stijgingspotentieel van een meer optimistisch margeherstelscenario een potentieel sterker globaal economisch herstel kan weerspiegelen, vooral in de eurozone. Hieraan voegt ING het potentieel voor hogere of lagere waardering toe, door de huidige EV/EBITDA-ratio voor 2014 te vergelijken met de historisch gemiddelde EV/EBITDA.

4) Bbp-multiplier: ING hanteert een herstelgevoeligheidsanalyse om te screenen op aandelen met het meeste stijgingspotentieel in geval van een groter herstel, maar nu op basis van een bbp-multiplierscenario.

5). Achterblijvers: ING screent op achterblijvers die in de loop van het jaar een positief WPA-momentum kenden.

ING overtrof de MSCI Europe-benchmark met 10,6%. De minst favoriete aandelen deden het iets minder goed in de stijgende markt. Ze bleven 2,5% onder de MSCI Europe-index, maar genereerden een nog positieve alfa van 8,1%. Het eerste macro-economische herstel begint zich af te tekenen en ING bereidt zich voor op een meer uitgesproken herstel in 2014. Een uitsluitend defensieve houding is dan ook niet aangewezen. Er zijn echter nog tal van risico's die de bank ervan weerhouden het risico voluit op te zoeken, misschien vooral omdat de beurzen sinds het begin van het jaar al een algemene indrukwekkende herwaardering noteren. Veel goed nieuws lijkt immers al verrekend te zijn. Deze keer heeft de bank haar topselectie overwegend gebaseerd op een bottom-upperspectief (meer dan in vorige Benelux Digests). In deze omgeving werd gekeken naar mogelijke valkuilen en opportuniteiten in 2014 om verschillende scenario's uit te tekenen. Het universum werd gescreend op: 1) Risico op 2014-EBITDA: de analisten van ING willen aandelen vermijden waarvoor de algemeen aanvaarde EBITDA-groeiverwachtingen voor 2014 al te veel optimisme incalculeren. 2) Risico door blootstelling aan munten van opkomende markten: er is een watchlist van aandelen die meer dan gemiddeld blootgesteld zijn aan munten in moeilijkheden. Momenteel wil de bank aandelen met een hoge blootstelling aan deze regio's zoveel mogelijk vermijden. 3) Impliciet margeherstel en potentieel voor herwaardering: in dit deel analyseert men in hoeverre het stijgingspotentieel van een meer optimistisch margeherstelscenario een potentieel sterker globaal economisch herstel kan weerspiegelen, vooral in de eurozone. Hieraan voegt ING het potentieel voor hogere of lagere waardering toe, door de huidige EV/EBITDA-ratio voor 2014 te vergelijken met de historisch gemiddelde EV/EBITDA. 4) Bbp-multiplier: ING hanteert een herstelgevoeligheidsanalyse om te screenen op aandelen met het meeste stijgingspotentieel in geval van een groter herstel, maar nu op basis van een bbp-multiplierscenario. 5). Achterblijvers: ING screent op achterblijvers die in de loop van het jaar een positief WPA-momentum kenden.