Huizenmarkt blijft kwetsbaar

De laatste week vielen de gegevens over de Amerikaanse huizenmarkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers tegen. Weliswaar startte het jaar goed, maar de positieve ontwikkeling was voor een groot deel het gevolg van een milde winter.

Doordat het aantal huisuitzettingen hoog is, is er een groot aanbod van woningen. De leegstand houdt lang aan, waardoor de kwaliteit van de woningen afneemt. Weliswaar is de rente nu laag, maar huishoudens komen maar moeizaam aan een hypotheek.

Bovendien blijkt uit de cijfers dat eenderde van de verkopen uiteindelijk niet doorgaat. In de VS zijn

deze al 34% onder de piekniveaus. Op zijn best stabiliseert de huizenmarkt dus.

Ben Bernanke blijft voorzichtig

FED-voorzitter Ben Bernanke blijft voorzichtig wat de Amerikaanse economie betreft. Het is nog te vroeg om al victorie te kraaien, aldus Bernanke. De vooruitzichten zien er weliswaar beter uit, maar waakzaamheid blijft alleszins geboden. Een plotse terugval in de economische activiteiten valt niet bij voorbaat uit te sluiten.

Zoals hierboven aangegeven blijft de vastgoedmarkt een aandachtspunt, maar ook de evolutie van de werkloosheidsgraad moet nauwlettend in de gaten worden gehouden. Bernanke sloot niet uit dat er nieuwe maatregelen zullen komen om de groei te stimuleren.

Huizenmarkt blijft kwetsbaar De laatste week vielen de gegevens over de Amerikaanse huizenmarkt volgens Theodoor Gilissen Bankiers tegen. Weliswaar startte het jaar goed, maar de positieve ontwikkeling was voor een groot deel het gevolg van een milde winter. Doordat het aantal huisuitzettingen hoog is, is er een groot aanbod van woningen. De leegstand houdt lang aan, waardoor de kwaliteit van de woningen afneemt. Weliswaar is de rente nu laag, maar huishoudens komen maar moeizaam aan een hypotheek. Bovendien blijkt uit de cijfers dat eenderde van de verkopen uiteindelijk niet doorgaat. In de VS zijn deze al 34% onder de piekniveaus. Op zijn best stabiliseert de huizenmarkt dus.Ben Bernanke blijft voorzichtig FED-voorzitter Ben Bernanke blijft voorzichtig wat de Amerikaanse economie betreft. Het is nog te vroeg om al victorie te kraaien, aldus Bernanke. De vooruitzichten zien er weliswaar beter uit, maar waakzaamheid blijft alleszins geboden. Een plotse terugval in de economische activiteiten valt niet bij voorbaat uit te sluiten. Zoals hierboven aangegeven blijft de vastgoedmarkt een aandachtspunt, maar ook de evolutie van de werkloosheidsgraad moet nauwlettend in de gaten worden gehouden. Bernanke sloot niet uit dat er nieuwe maatregelen zullen komen om de groei te stimuleren.