De FED-voorzitter staat regelmatig bloot aan kritiek omdat de Amerikaanse centrale bank haar basisrente al geruime tijd ongewijzigd houdt. Langdurige werkloosheid heeft echter een hoge sociale kostprijs, aldus Bernanke, en de strijd tegen die werkloosheid rechtvaardigt een soepele monetaire politiek.

Het is daarom uitermate belangrijk dat er jobcreatie gebeurt, want alleen zo kan de werkloosheidsgraad worden teruggedrongen. Bernanke wijst er op dat de kerninflatie nog steeds ruim onder het streefdoel van 2% ligt.

Het kan daarom geen kwaad om de rente gedurende geruime tijd laag te houden. Sommige tegenstanders van Bernanke denken dat de inflatie plots weer kan gaan stijgen en dat het dan te laat gaat zijn om in te grijpen.

De FED-voorzitter staat regelmatig bloot aan kritiek omdat de Amerikaanse centrale bank haar basisrente al geruime tijd ongewijzigd houdt. Langdurige werkloosheid heeft echter een hoge sociale kostprijs, aldus Bernanke, en de strijd tegen die werkloosheid rechtvaardigt een soepele monetaire politiek. Het is daarom uitermate belangrijk dat er jobcreatie gebeurt, want alleen zo kan de werkloosheidsgraad worden teruggedrongen. Bernanke wijst er op dat de kerninflatie nog steeds ruim onder het streefdoel van 2% ligt. Het kan daarom geen kwaad om de rente gedurende geruime tijd laag te houden. Sommige tegenstanders van Bernanke denken dat de inflatie plots weer kan gaan stijgen en dat het dan te laat gaat zijn om in te grijpen.