Ben Bernanke verklaarde daarmee in feite de oorlog aan de stijging van de obligatiekoersen, want hij verklaarde dat de obligatierendementen laag moeten blijven. Of de topman van de Amerikaanse centrale bank in zijn opzet gaat slagen, is echter zeer de vraag.

Don't fight the FED

Iedereen kent het spreekwoord: don't fight the FED. Vrij vertaald betekent het dat het weinig zin heeft om de FED te bevechten, want ze trekt toch altijd aan het langste eind. Tot dusver was dit inderdaad het geval, want sinds de centrale bank in december 2008 de rente naar bijna nul bracht, zijn de obligatiekoersen alleen maar gestegen.

UBS heeft echter de hausse op de obligatiemarkt al dood en begraven verklaart, de analisten van deze bank zien de obligatierendementen nog verder stijgen. Bovendien is Bernanke binnen de FED ook geen alleenheerser, hij moet bijvoorbeeld rekening houden met het of Federal Open Market Committee.

Daarin zitten een paar haviken als Charles Plosser en Richard Fisher die regelmatig waarschuwen dat een hogere inflatiegraad een stijging van de rentevoeten zou rechtvaardigen. Bernanke heeft deze twee en hun medestanders tot dusver het vrije woord gegund, omdat ze toch amper werden geloofd. Daar zou binnenkort echter verandering in kunnen komen. In de komende weken en maanden zal de FED-voorzitter extra op zijn hoede moeten zijn.

Ben Bernanke verklaarde daarmee in feite de oorlog aan de stijging van de obligatiekoersen, want hij verklaarde dat de obligatierendementen laag moeten blijven. Of de topman van de Amerikaanse centrale bank in zijn opzet gaat slagen, is echter zeer de vraag. Don't fight the FED Iedereen kent het spreekwoord: don't fight the FED. Vrij vertaald betekent het dat het weinig zin heeft om de FED te bevechten, want ze trekt toch altijd aan het langste eind. Tot dusver was dit inderdaad het geval, want sinds de centrale bank in december 2008 de rente naar bijna nul bracht, zijn de obligatiekoersen alleen maar gestegen. UBS heeft echter de hausse op de obligatiemarkt al dood en begraven verklaart, de analisten van deze bank zien de obligatierendementen nog verder stijgen. Bovendien is Bernanke binnen de FED ook geen alleenheerser, hij moet bijvoorbeeld rekening houden met het of Federal Open Market Committee. Daarin zitten een paar haviken als Charles Plosser en Richard Fisher die regelmatig waarschuwen dat een hogere inflatiegraad een stijging van de rentevoeten zou rechtvaardigen. Bernanke heeft deze twee en hun medestanders tot dusver het vrije woord gegund, omdat ze toch amper werden geloofd. Daar zou binnenkort echter verandering in kunnen komen. In de komende weken en maanden zal de FED-voorzitter extra op zijn hoede moeten zijn.