En gezien de omvang van de Amerikaanse economie mag hij als machtigste centrale bankier worden gezien. En een die een van de hefstigste financiële crisis in de afgelopen decennnia over zich heen kreeg.

En dan wordt natuurlijk de vraag gesteld of hij het goed heeft gedaan. Crititci te over natuurlijk die spreken van ongebreidelde geldcreatie.

Maar als we naar de nuchtere feiten kijken dan kan worden gesteld dat banken in de Verenigde Staten goed functioneren, de economie groeit, inflatie onder controle is, de rente laag is en de munt relatief stabiel.

Waar mag men nog meer verwachten van een centrale bankier? Had het beter gekund? Dat zijn filosofische vragen. Een andere zekerheid is dat hij het stokje overgeeft aan iemand die met dezelfde wijze naar de monetaire wereld kijkt. Er kan dus sprake zijn van een eenduidig beleid.

Vanzelfsprekend zullen veel centrale bankiers kijken naar de wijze waarop Bernanke de problemen heeft opgelost. En zij zullen zich de vraag stellen of zijn wijze van handelen ook voor hun van toepassing is.

En als zij de rust en onverstoorbaarheid van Bernanke overnemen zouden beleggers heel wat minder paniekerig reageren. Dat zorgt voor rust in valuta's en dat is zonder meer gunstig voor de wereldeconomie.

En gezien de omvang van de Amerikaanse economie mag hij als machtigste centrale bankier worden gezien. En een die een van de hefstigste financiële crisis in de afgelopen decennnia over zich heen kreeg. En dan wordt natuurlijk de vraag gesteld of hij het goed heeft gedaan. Crititci te over natuurlijk die spreken van ongebreidelde geldcreatie. Maar als we naar de nuchtere feiten kijken dan kan worden gesteld dat banken in de Verenigde Staten goed functioneren, de economie groeit, inflatie onder controle is, de rente laag is en de munt relatief stabiel. Waar mag men nog meer verwachten van een centrale bankier? Had het beter gekund? Dat zijn filosofische vragen. Een andere zekerheid is dat hij het stokje overgeeft aan iemand die met dezelfde wijze naar de monetaire wereld kijkt. Er kan dus sprake zijn van een eenduidig beleid. Vanzelfsprekend zullen veel centrale bankiers kijken naar de wijze waarop Bernanke de problemen heeft opgelost. En zij zullen zich de vraag stellen of zijn wijze van handelen ook voor hun van toepassing is. En als zij de rust en onverstoorbaarheid van Bernanke overnemen zouden beleggers heel wat minder paniekerig reageren. Dat zorgt voor rust in valuta's en dat is zonder meer gunstig voor de wereldeconomie.