Italië kan zich voorlopig redden, ook bij een hoge rente. Indien de rente boven 9% uitkomt, dan zullen de rentelasten in drie jaar tijd met 2% van het bbp toenemen.

Een grote extra last, maar volgens Theodoor Gilissen Bankiers wel te dragen.

Voorwaarde is dat er wel voldoende belangstelling vanuit beleggers is om die miljarden op te halen. En daar zit een groot deel van het probleem.

De Europese banken hebben de laatste maanden hun posities in overheidsschulden van de zwakkere landen juist teruggebracht. In de laatste negen maanden met zo'n € 65 mrd.

Een groot deel is nu in handen van de ECB, die de laatste week weinig opkocht, en hedge funds.

Italië kan zich voorlopig redden, ook bij een hoge rente. Indien de rente boven 9% uitkomt, dan zullen de rentelasten in drie jaar tijd met 2% van het bbp toenemen. Een grote extra last, maar volgens Theodoor Gilissen Bankiers wel te dragen. Voorwaarde is dat er wel voldoende belangstelling vanuit beleggers is om die miljarden op te halen. En daar zit een groot deel van het probleem. De Europese banken hebben de laatste maanden hun posities in overheidsschulden van de zwakkere landen juist teruggebracht. In de laatste negen maanden met zo'n € 65 mrd. Een groot deel is nu in handen van de ECB, die de laatste week weinig opkocht, en hedge funds.