Sinds midden 2009 klommen de gemiddelde huizenprijzen in België nog eens 12% hoger. Daarmee botst de vastgoedmarkt stilaan tegen haar limieten aan.

Rekening houdend met de correcties in de crisislanden is de Belgische vastgoedmarkt sinds 1996 de sterkste stijger binnen de eurozone.

Verschillende studies wijzen dan ook op een belangrijke overwaardering van vastgoed in België. Bovendien werd een belangrijk deel van de stijging in de voorbije tien jaar gevoed door een forse toename van de schuldenberg van de gezinnen.

De Belgische vastgoed? en hypotheekmarkt steunen nog altijd op stevige fundamenten, maar het recente stijgingstempo van de

vastgoedprijzen is niet vol te houden.

Mocht dat wel gebeuren, stevent de Belgische vastgoedmarkt af op een crash binnen enkele jaren. Zo'n vaart zal het allicht niet lopen.

Het is waarschijnlijker dat de economische malaise en de strengere kredietverlening in 2013 (en de daaropvolgende jaren) zorgen voor een zekere stabilisatie van de markt.

Zolang de rente laag blijft en er geen belangrijke aanpassingen komen in de relevante fiscaliteit blijft het risico op een echte crash beperkt.

Sinds midden 2009 klommen de gemiddelde huizenprijzen in België nog eens 12% hoger. Daarmee botst de vastgoedmarkt stilaan tegen haar limieten aan. Rekening houdend met de correcties in de crisislanden is de Belgische vastgoedmarkt sinds 1996 de sterkste stijger binnen de eurozone. Verschillende studies wijzen dan ook op een belangrijke overwaardering van vastgoed in België. Bovendien werd een belangrijk deel van de stijging in de voorbije tien jaar gevoed door een forse toename van de schuldenberg van de gezinnen. De Belgische vastgoed? en hypotheekmarkt steunen nog altijd op stevige fundamenten, maar het recente stijgingstempo van de vastgoedprijzen is niet vol te houden. Mocht dat wel gebeuren, stevent de Belgische vastgoedmarkt af op een crash binnen enkele jaren. Zo'n vaart zal het allicht niet lopen. Het is waarschijnlijker dat de economische malaise en de strengere kredietverlening in 2013 (en de daaropvolgende jaren) zorgen voor een zekere stabilisatie van de markt. Zolang de rente laag blijft en er geen belangrijke aanpassingen komen in de relevante fiscaliteit blijft het risico op een echte crash beperkt.