Dat was ook niet het geval in 2009, toen de prijsstijging tijdens de financiële crisis amper werd afgeremd. Daar waren twee factoren verantwoordelijk voor: de vlucht naar veiligheid bij de beleggers en het feit dat het Belgisch sociaal systeem de scherpe kanten van de recessie heeft afgevlakt.

The Economist, het toonaangevend economisch magazine, gaf aan dat de Belgische vastgoedmarkt in 2011 meer dan een kwart overgewaardeerd is ten opzichte van de price-to-income en de price-to-rent ratio's. Daarmee is die Belgische vastgoedmarkt meer overgewaardeerd is dan in de VS op de piek van de vastgoedzeepbel, tenminste op basis van deze twee indicatoren.

Betekent dit dat we automatisch een forse correctie in de vastgoedprijzen moeten verwachten? Niet noodzakelijk, de meeste specialisten ter zake gaan eerder uit van een geleidelijke afkoeling in de komende kwartalen. Veel zal uiteraard afhangen van de economische evolutie in de komende maanden.

Dat was ook niet het geval in 2009, toen de prijsstijging tijdens de financiële crisis amper werd afgeremd. Daar waren twee factoren verantwoordelijk voor: de vlucht naar veiligheid bij de beleggers en het feit dat het Belgisch sociaal systeem de scherpe kanten van de recessie heeft afgevlakt. The Economist, het toonaangevend economisch magazine, gaf aan dat de Belgische vastgoedmarkt in 2011 meer dan een kwart overgewaardeerd is ten opzichte van de price-to-income en de price-to-rent ratio's. Daarmee is die Belgische vastgoedmarkt meer overgewaardeerd is dan in de VS op de piek van de vastgoedzeepbel, tenminste op basis van deze twee indicatoren. Betekent dit dat we automatisch een forse correctie in de vastgoedprijzen moeten verwachten? Niet noodzakelijk, de meeste specialisten ter zake gaan eerder uit van een geleidelijke afkoeling in de komende kwartalen. Veel zal uiteraard afhangen van de economische evolutie in de komende maanden.