Daarom behouden de analisten van de ban groeivoorspelling voor 2013 op 0,5% waardoor België langzaam een lange periode (sinds begin 2011) van stagnatie achter zich laat.

Cruciaal voor de groei is een verder herstel van het consumentenvertrouwen waardoor de spaarquote niet te ver zal oplopen en de consumptie kan aantrekken.

De spaarquote bedroeg in het derde kwartaal van 2012 15.6% wat, in tegenstelling tot wat vaak werd geopperd de laatste maanden, onder het langetermijngemiddelde ligt.

Besparingen door gezinnen zijn het resultaat van een complex samenspel van economische, psychologische en demografische factoren.

Vandaag is de vraag of de spaarquote in lijn met de vrees voor werkloosheid verder zal toenemen. De economen van KBC denken van niet.

Opvallend tot slot is de verwachte forse daling in 2013 van de inflatie. Die daalt van 2.8% in 2012 naar 1%. Drie redenen verklaren die afkoeling:

1. de daling van de olieprijs in euro.

2. de prijsverlaging voor gas en elektriciteit die leveranciers begin 2013 doorvoerden

3. de doorrekening van de koopjes in het indexcijfer.

Daarom behouden de analisten van de ban groeivoorspelling voor 2013 op 0,5% waardoor België langzaam een lange periode (sinds begin 2011) van stagnatie achter zich laat. Cruciaal voor de groei is een verder herstel van het consumentenvertrouwen waardoor de spaarquote niet te ver zal oplopen en de consumptie kan aantrekken. De spaarquote bedroeg in het derde kwartaal van 2012 15.6% wat, in tegenstelling tot wat vaak werd geopperd de laatste maanden, onder het langetermijngemiddelde ligt. Besparingen door gezinnen zijn het resultaat van een complex samenspel van economische, psychologische en demografische factoren. Vandaag is de vraag of de spaarquote in lijn met de vrees voor werkloosheid verder zal toenemen. De economen van KBC denken van niet. Opvallend tot slot is de verwachte forse daling in 2013 van de inflatie. Die daalt van 2.8% in 2012 naar 1%. Drie redenen verklaren die afkoeling: 1. de daling van de olieprijs in euro. 2. de prijsverlaging voor gas en elektriciteit die leveranciers begin 2013 doorvoerden 3. de doorrekening van de koopjes in het indexcijfer.