Of uit deze evolutie verregaande conclusies moeten worden afgeleid, is niet meteen duidelijk. Feit is echter dat de aangekondigde bankenunie steeds nadrukkelijker om een concrete invulling vraagt.

Dit is vooral belangrijk voor Ierland, dat haar interne bancaire problemen alleen opgelost kan zien wanneer deze verwaterd worden in het Europese geheel.

In mindere mate geldt dit ook in België. Niet omdat de problemen van de grootbanken hier minder ernstig zouden geweest zijn, integendeel.

Maar België heeft nu eenmaal veel grotere spaarmassa's om als buffer te dienen. De klacht die sedert gisteren aanhangig werd gemaakt bij het Duitse hooggerechtshof over het potentiële conflict tussen de Duitse grondwet en de expansieve politiek van de ECB, heeft weliswaar een zeer hoog "déjà vu"-gehalte maar weegt toch enigszins door op de gemoedsrust.

De minste twijfel over het voortzetten van de ECB-politiek zou immers van aard zijn om de moeizaam verkregen stabilisatie van de Eurozone terug in het gedrang te brengen.

Of uit deze evolutie verregaande conclusies moeten worden afgeleid, is niet meteen duidelijk. Feit is echter dat de aangekondigde bankenunie steeds nadrukkelijker om een concrete invulling vraagt. Dit is vooral belangrijk voor Ierland, dat haar interne bancaire problemen alleen opgelost kan zien wanneer deze verwaterd worden in het Europese geheel. In mindere mate geldt dit ook in België. Niet omdat de problemen van de grootbanken hier minder ernstig zouden geweest zijn, integendeel. Maar België heeft nu eenmaal veel grotere spaarmassa's om als buffer te dienen. De klacht die sedert gisteren aanhangig werd gemaakt bij het Duitse hooggerechtshof over het potentiële conflict tussen de Duitse grondwet en de expansieve politiek van de ECB, heeft weliswaar een zeer hoog "déjà vu"-gehalte maar weegt toch enigszins door op de gemoedsrust. De minste twijfel over het voortzetten van de ECB-politiek zou immers van aard zijn om de moeizaam verkregen stabilisatie van de Eurozone terug in het gedrang te brengen.