De inflatie in de Europese Unie bedroeg in juni 2,40%, of evenveel als in mei. De Duitse index die het vertrouwen van de beleggers uitdrukt is vorige maand opnieuw gedaald. Alles wijst er dus op dat de eurozone economisch gezien nog bijlange na niet uit de problemen is.

Beleggers gaan verder kijken

Gevolg van de negatieve Duitse rente is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat beleggers verder gaan kijken. Hierdoor dalen ook de korte rentetarieven in Nederland, Frankrijk, Finland, Oostenrijk en België naar recordlaagte niveaus. In België zijn de

renteniveaus het hardst gedaald.

De 2-jaars rente noteert daar nu 0,30%, 70 bps lager dan begin van de maand. In januari bedroeg de rente op het hoogtepunt van dit jaar nog 2,65%.

De 10-jaars rente bereikte vandaag ook een laagterecord op 2,64%. De risico-opslag noteert op het laagste niveau sinds maart op 141 bps.

Bewegingen in de rente in België zijn daarmee ontkoppeld met die van Italië en Spanje. Rentetarieven blijven daar nog op een hoog niveau.

Aan de korte kant zijn rentetarieven afgelopen week iets gedaald, maar zijn met respectievelijk 3,63% en 4,46% van heel andere orde dan de AAA- en AA-landen.

De zevende review van het Ierse programma door de Troika is, zoals verwacht positief. De economische groei is in het eerste kwartaal wel lager uitgekomen dan verwacht met een daling van 1,1%.

Daar staat volgens Theodoor Gilissen Bankiers tegenover dat de groei in het laatste kwartaal in 2011 fors omhoog werd bijgesteld.

De inflatie in de Europese Unie bedroeg in juni 2,40%, of evenveel als in mei. De Duitse index die het vertrouwen van de beleggers uitdrukt is vorige maand opnieuw gedaald. Alles wijst er dus op dat de eurozone economisch gezien nog bijlange na niet uit de problemen is. Beleggers gaan verder kijken Gevolg van de negatieve Duitse rente is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat beleggers verder gaan kijken. Hierdoor dalen ook de korte rentetarieven in Nederland, Frankrijk, Finland, Oostenrijk en België naar recordlaagte niveaus. In België zijn de renteniveaus het hardst gedaald. De 2-jaars rente noteert daar nu 0,30%, 70 bps lager dan begin van de maand. In januari bedroeg de rente op het hoogtepunt van dit jaar nog 2,65%. De 10-jaars rente bereikte vandaag ook een laagterecord op 2,64%. De risico-opslag noteert op het laagste niveau sinds maart op 141 bps. Bewegingen in de rente in België zijn daarmee ontkoppeld met die van Italië en Spanje. Rentetarieven blijven daar nog op een hoog niveau. Aan de korte kant zijn rentetarieven afgelopen week iets gedaald, maar zijn met respectievelijk 3,63% en 4,46% van heel andere orde dan de AAA- en AA-landen. De zevende review van het Ierse programma door de Troika is, zoals verwacht positief. De economische groei is in het eerste kwartaal wel lager uitgekomen dan verwacht met een daling van 1,1%. Daar staat volgens Theodoor Gilissen Bankiers tegenover dat de groei in het laatste kwartaal in 2011 fors omhoog werd bijgesteld.