Ook onze economie zal volgend jaar opnieuw met negatieve groeicijfers geconfronteerd worden. De in de begroting aangekondigde relancemaatregelen zullen daar niets aan veranderen.

Dat impliceert nieuwe recordcijfers aan faillissementen, nieuwe ontslagrondes en een verder oplopende werkloosheid. Dat impliceert trouwens ook dat de moeizaam overeengekomen begroting al snel weer achterhaald zal zijn.

Die begroting is immers opgesteld op basis van een verwachte groei van 0,7%.

In de loop van het jaar zal duidelijk worden dat dat groeicijfer nog te optimistisch was, en zullen nog maar eens extra inspanningen nodig zijn om de begrotingsdoelstellingen te halen.

In het najaar volgt dan nog de begrotingsoefening voor 2014, waar opnieuw 4 à 5 miljard gevonden moet worden om de éénmalige ingrepen van 2013 te vervangen en de doelstellingen van het stabiliteitsprogramma te halen. Met de 'moeder aller verkiezingen' van de lente van 2014 dan al in zicht wordt dat een onmogelijke opdracht.

Ook onze economie zal volgend jaar opnieuw met negatieve groeicijfers geconfronteerd worden. De in de begroting aangekondigde relancemaatregelen zullen daar niets aan veranderen. Dat impliceert nieuwe recordcijfers aan faillissementen, nieuwe ontslagrondes en een verder oplopende werkloosheid. Dat impliceert trouwens ook dat de moeizaam overeengekomen begroting al snel weer achterhaald zal zijn. Die begroting is immers opgesteld op basis van een verwachte groei van 0,7%. In de loop van het jaar zal duidelijk worden dat dat groeicijfer nog te optimistisch was, en zullen nog maar eens extra inspanningen nodig zijn om de begrotingsdoelstellingen te halen. In het najaar volgt dan nog de begrotingsoefening voor 2014, waar opnieuw 4 à 5 miljard gevonden moet worden om de éénmalige ingrepen van 2013 te vervangen en de doelstellingen van het stabiliteitsprogramma te halen. Met de 'moeder aller verkiezingen' van de lente van 2014 dan al in zicht wordt dat een onmogelijke opdracht.