Bovendien had de Belgische economie de voorbije jaren overwegend een duidelijk overschot op de lopende rekening.

Daarmee staat België er gevoelig beter voor dan landen als Spanje, Portugal en Griekenland (en zelfs beter dan Frankrijk). Die analyse wordt nu ook gedeeld op de obligatiemarkten.

Het wegvallen van de druk op de obligatiemarkt mag voor de Belgische regering geen reden zijn om zich op de borst te kloppen. Net als de rest van de eurozone kijkt België aan tegen jaren van in het beste geval erg bescheiden economische groei.

Belgische overheid kan recessie niet vermijden

De huidige recessie kan de Belgische overheid niet vermijden. Een nationaal relanceplan gericht op de korte termijn heeft enkel zin als dat past in een bredere Europese aanpak.

Daarvoor is het wachten op een Europees antwoord op de eurocrisis. Niettemin bestaan er ook in België voldoende beleidsuitdagingen op langere termijn.

De combinatie van erg lage economische groeivooruitzichten en de onvermijdelijke vergrijzing van de bevolking suggereert dat onze welvaartsstaat onder de huidige voorwaarden niet houdbaar is.

De Belgische overheid kan zich dan ook beter volop focussen op het verstevigen van de fundamenten van onze economie. De recepten daarvoor zijn al langer gekend, maar worden volgens Bart Van Craeynest alleen maar relevanter.

Bovendien had de Belgische economie de voorbije jaren overwegend een duidelijk overschot op de lopende rekening. Daarmee staat België er gevoelig beter voor dan landen als Spanje, Portugal en Griekenland (en zelfs beter dan Frankrijk). Die analyse wordt nu ook gedeeld op de obligatiemarkten. Het wegvallen van de druk op de obligatiemarkt mag voor de Belgische regering geen reden zijn om zich op de borst te kloppen. Net als de rest van de eurozone kijkt België aan tegen jaren van in het beste geval erg bescheiden economische groei. Belgische overheid kan recessie niet vermijden De huidige recessie kan de Belgische overheid niet vermijden. Een nationaal relanceplan gericht op de korte termijn heeft enkel zin als dat past in een bredere Europese aanpak. Daarvoor is het wachten op een Europees antwoord op de eurocrisis. Niettemin bestaan er ook in België voldoende beleidsuitdagingen op langere termijn. De combinatie van erg lage economische groeivooruitzichten en de onvermijdelijke vergrijzing van de bevolking suggereert dat onze welvaartsstaat onder de huidige voorwaarden niet houdbaar is. De Belgische overheid kan zich dan ook beter volop focussen op het verstevigen van de fundamenten van onze economie. De recepten daarvoor zijn al langer gekend, maar worden volgens Bart Van Craeynest alleen maar relevanter.