Na de opflakkering in 2010 brokkelde het vertrouwen van de Belgische ondernemers de voorbije twee jaar opnieuw af.

De eurocrisis was daarbij een factor, maar ook de effectieve afzetmogelijkheden. Bijna 60% van de Belgische export gaat naar de rest van de eurozone, en die afzetmarkt staat sinds begin 2011 onder druk.

Tegenover de 16% van onze export die richting Duitsland gaat, staat zo'n 29% die bestemd is voor Frankrijk en Nederland, landen die vandaag in moeilijke papieren zitten. De "Club Med" is goed voor een kleine 7% van de Belgische export.

Tegen die onzekere achtergrond zijn ondernemers weinig geneigd om te investeren.

De bedrijfsinvesteringen stagneerden dan ook. Daarnaast werden ook de gezinsbestedingen teruggeschroefd. De gezinnen bleven doorheen de recessie van 2008 vrij goed overeind, dankzij de combinatie van een stevige loongroei met een fors afkoelende inflatie. En toen de inkomensgroei in 2010 toch onder druk kwam, vingen ze dat op via het sparen.

De aanhoudende bescheiden inkomensgroei en vooral de grote onzekerheid over wat er nog komt, dwongen de gezinnen om uiteindelijk toch hun uitgaven te herbekijken.

Naast de courante gezinsbestedingen werden ook de investeringen in woningbouw afgebouwd. De totale gezinsbestedingen werden sinds eind 2010 met 2% verlaagd, de zwaarste correctie sinds begin jaren 80.

Na de opflakkering in 2010 brokkelde het vertrouwen van de Belgische ondernemers de voorbije twee jaar opnieuw af. De eurocrisis was daarbij een factor, maar ook de effectieve afzetmogelijkheden. Bijna 60% van de Belgische export gaat naar de rest van de eurozone, en die afzetmarkt staat sinds begin 2011 onder druk. Tegenover de 16% van onze export die richting Duitsland gaat, staat zo'n 29% die bestemd is voor Frankrijk en Nederland, landen die vandaag in moeilijke papieren zitten. De "Club Med" is goed voor een kleine 7% van de Belgische export. Tegen die onzekere achtergrond zijn ondernemers weinig geneigd om te investeren. De bedrijfsinvesteringen stagneerden dan ook. Daarnaast werden ook de gezinsbestedingen teruggeschroefd. De gezinnen bleven doorheen de recessie van 2008 vrij goed overeind, dankzij de combinatie van een stevige loongroei met een fors afkoelende inflatie. En toen de inkomensgroei in 2010 toch onder druk kwam, vingen ze dat op via het sparen. De aanhoudende bescheiden inkomensgroei en vooral de grote onzekerheid over wat er nog komt, dwongen de gezinnen om uiteindelijk toch hun uitgaven te herbekijken. Naast de courante gezinsbestedingen werden ook de investeringen in woningbouw afgebouwd. De totale gezinsbestedingen werden sinds eind 2010 met 2% verlaagd, de zwaarste correctie sinds begin jaren 80.