Wat Duchateau hierbij vooral opvalt, is de ontwikkeling van de Belgische met de Europese inflatie. Deze relatieve ontwikkeling is immers sterk bepalend voor de competitieve positie van onze bedrijven.

Wanneer we de evolutie van dit verschil in inflatie over het laatste decennium analyseren, valt onmiddellijk op in welke mate dit verschil wordt bepaald door de (vertraagde) evolutie van de olieprijs (in euro).

Opvallend toch, vermits we in België toch niet zoveel meer afhankelijk zijn van de evolutie van brandstofprijzen dan -pakweg- Duitsland, Frankrijk of Nederland?

De oplossing van dit "raadsel" is echter snel gevonden. In België zijn de energieprijzen in het verleden duidelijker sterker gecorreleerd met de evolutie van de olieprijzen dan in onze buurlanden.

De terugval in de olieprijzen (in euro) op jaarbasis, is dus meer dan waarschijnlijk de belangrijkste verklarende factor in de recente ontwikkeling.

Wat Duchateau hierbij vooral opvalt, is de ontwikkeling van de Belgische met de Europese inflatie. Deze relatieve ontwikkeling is immers sterk bepalend voor de competitieve positie van onze bedrijven. Wanneer we de evolutie van dit verschil in inflatie over het laatste decennium analyseren, valt onmiddellijk op in welke mate dit verschil wordt bepaald door de (vertraagde) evolutie van de olieprijs (in euro). Opvallend toch, vermits we in België toch niet zoveel meer afhankelijk zijn van de evolutie van brandstofprijzen dan -pakweg- Duitsland, Frankrijk of Nederland? De oplossing van dit "raadsel" is echter snel gevonden. In België zijn de energieprijzen in het verleden duidelijker sterker gecorreleerd met de evolutie van de olieprijzen dan in onze buurlanden. De terugval in de olieprijzen (in euro) op jaarbasis, is dus meer dan waarschijnlijk de belangrijkste verklarende factor in de recente ontwikkeling.