De beschikbare indicatoren suggereren dat de Belgische economie pas in de tweede jaarhelft de recessie achter zich kan laten.

De zwakke groei blijft niet zonder gevolgen voor de overheidsfinanciën: de regering heeft nog verschillende besparingsrondes te gaan.

In die context zou de regering beter niet al te veel tijd verliezen met de begrotingsdoelstellingen op korte termijn, maar werk maken van een structurele hertekening van het beleid.

Daarbij moet ze ruimte creëren om de bijkomende kosten door de veroudering van de bevolking op te vangen en tegelijkertijd groei-ondersteunende impulsen inbouwen.

De beschikbare indicatoren suggereren dat de Belgische economie pas in de tweede jaarhelft de recessie achter zich kan laten. De zwakke groei blijft niet zonder gevolgen voor de overheidsfinanciën: de regering heeft nog verschillende besparingsrondes te gaan. In die context zou de regering beter niet al te veel tijd verliezen met de begrotingsdoelstellingen op korte termijn, maar werk maken van een structurele hertekening van het beleid. Daarbij moet ze ruimte creëren om de bijkomende kosten door de veroudering van de bevolking op te vangen en tegelijkertijd groei-ondersteunende impulsen inbouwen.