Beleggers lijken volgens Peter Vanden Houte, chief economist ING België, stilaan de weg naar de beurs terug te vinden.

Beleggingen in vastgoed worden nog niet afgeschreven, maar de consensus dat vastgoedprijzen enkel kunnen stijgen, blijkt toch wat af te brokkelen.

De ING-BeleggersBarometer heeft in januari een spectaculaire remonte ingezet: de index steeg naar 111 punten, terwijl hij in december nog op 86 punten stond.

Men moet al naar mei 2011 teruggaan om een hoger peil te vinden. Het is ook de eerste keer sinds maart vorig jaar dat de BeleggersBarometer opnieuw boven het neutrale niveau van 100 punten uitkomt.

Vanwaar die plotselinge vertrouwensboost? Verschillende factoren spelen mee. Zo zien de Belgen blijkbaar toch enig licht aan het einde van de economische tunnel.

29% van de ondervraagde beleggers ondervonden een conjunctuurverbetering in de voorbije maanden, het hoogste percentage positivo's sinds maart vorig jaar.

Ook voor de komende maanden zijn de verwachtingen verbeterd. Liefst 30% ziet de Belgische conjunctuur aantrekken, waardoor het percentage optimisten eindelijk nog eens hoger ligt dan het aantal zwartkijkers. Dat lijkt erop te wijzen dat een conjunctuurherstel om de hoek loert.

Beleggers lijken volgens Peter Vanden Houte, chief economist ING België, stilaan de weg naar de beurs terug te vinden. Beleggingen in vastgoed worden nog niet afgeschreven, maar de consensus dat vastgoedprijzen enkel kunnen stijgen, blijkt toch wat af te brokkelen. De ING-BeleggersBarometer heeft in januari een spectaculaire remonte ingezet: de index steeg naar 111 punten, terwijl hij in december nog op 86 punten stond. Men moet al naar mei 2011 teruggaan om een hoger peil te vinden. Het is ook de eerste keer sinds maart vorig jaar dat de BeleggersBarometer opnieuw boven het neutrale niveau van 100 punten uitkomt. Vanwaar die plotselinge vertrouwensboost? Verschillende factoren spelen mee. Zo zien de Belgen blijkbaar toch enig licht aan het einde van de economische tunnel. 29% van de ondervraagde beleggers ondervonden een conjunctuurverbetering in de voorbije maanden, het hoogste percentage positivo's sinds maart vorig jaar. Ook voor de komende maanden zijn de verwachtingen verbeterd. Liefst 30% ziet de Belgische conjunctuur aantrekken, waardoor het percentage optimisten eindelijk nog eens hoger ligt dan het aantal zwartkijkers. Dat lijkt erop te wijzen dat een conjunctuurherstel om de hoek loert.