Obligaties lijken uit de gratie te zijn gevallen, omdat het renteniveau onaantrekkelijk is geworden. Toch denkt een meerderheid van de Belgen dat het normale niveau van de 10-jaarrente minder dan 5% bedraagt.

De ING-BeleggersBarometer moest in oktober volgens Peter Vandenhoute, chief economist van ING België, een stapje terug zetten.

De barometer strandde op 112 punten, weliswaar een niveau dat nog steeds een groot beleggersvertrouwen weerspiegelt, maar toch lager dan de 118 punten die in augustus en september werden gehaald.

Misschien heeft de onrust rond een mogelijke wanbetaling door de Amerikaanse staat de belegger wat nerveuzer gemaakt. Wat de economie betreft, blijft de Belg eerder optimistisch.

Zo zag 42% van de respondenten de conjunctuur in de voorbije drie maanden aantrekken, terwijl slechts 16% een verslechtering meldde.

Opvallend is dat Franstaligen zich nu bijna even optimistisch tonen als Nederlandstaligen, wat in de voorbije maanden niet het geval was.

Dit lijkt erop te wijzen dat het economisch herstel in België aan kracht wint, want in het verleden kwamen de conjunctuuromslagpunten altijd wat eerder in het noorden dan in het zuiden van het land.

Obligaties lijken uit de gratie te zijn gevallen, omdat het renteniveau onaantrekkelijk is geworden. Toch denkt een meerderheid van de Belgen dat het normale niveau van de 10-jaarrente minder dan 5% bedraagt. De ING-BeleggersBarometer moest in oktober volgens Peter Vandenhoute, chief economist van ING België, een stapje terug zetten. De barometer strandde op 112 punten, weliswaar een niveau dat nog steeds een groot beleggersvertrouwen weerspiegelt, maar toch lager dan de 118 punten die in augustus en september werden gehaald. Misschien heeft de onrust rond een mogelijke wanbetaling door de Amerikaanse staat de belegger wat nerveuzer gemaakt. Wat de economie betreft, blijft de Belg eerder optimistisch. Zo zag 42% van de respondenten de conjunctuur in de voorbije drie maanden aantrekken, terwijl slechts 16% een verslechtering meldde. Opvallend is dat Franstaligen zich nu bijna even optimistisch tonen als Nederlandstaligen, wat in de voorbije maanden niet het geval was. Dit lijkt erop te wijzen dat het economisch herstel in België aan kracht wint, want in het verleden kwamen de conjunctuuromslagpunten altijd wat eerder in het noorden dan in het zuiden van het land.