Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L'Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.

De ING-BeleggersBarometer sluit 2012, ondanks een stijging, onder het neutrale niveau af. Hoewel de conjunctuur lijkt uit te bodemen, blijft de belegger volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom ING België, voorzichtig.

Het einde van de begrotingsinspanningen is immers nog niet in zicht.

In die omgeving ziet de Belg spaarboekjes als de "minst slechte belegging".

De ING-BeleggersBarometer heeft het jaar 2012 afgesloten met een forse stijging. In december kwam de barometer uit op 86 punten, na de dip naar 72 punten in november.

Toch is de BeleggersBarometer nog een eind verwijderd van het neutrale niveau van 100 punten, een signaal dat de Belgische belegger het nieuwe jaar nog met enige behoedzaamheid tegemoet ziet.

De vooruitzichten voor de conjunctuur zijn lichtjes verbeterd.
In de voorbije drie maanden zag weliswaar amper 18% van de ondervraagden een verbetering, terwijl nog 46% een verslechtering ervoer.

Maar het gewicht van de pessimisten is in de voorbije maand toch relatief afgenomen. Als men naar de toekomstverwachtingen kijkt, is het aantal Belgen dat de conjunctuur ziet aantrekken, in december aangedikt tot 18%, het hoogste cijfer in drie maanden tijd.

Ook hier zijn de zwartkijkers nog altijd in de meerderheid, maar hun geleidelijke afname lijkt er toch op te wijzen dat de economie aan het uitbodemen is.

Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L'Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen. De ING-BeleggersBarometer sluit 2012, ondanks een stijging, onder het neutrale niveau af. Hoewel de conjunctuur lijkt uit te bodemen, blijft de belegger volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom ING België, voorzichtig. Het einde van de begrotingsinspanningen is immers nog niet in zicht. In die omgeving ziet de Belg spaarboekjes als de "minst slechte belegging". De ING-BeleggersBarometer heeft het jaar 2012 afgesloten met een forse stijging. In december kwam de barometer uit op 86 punten, na de dip naar 72 punten in november. Toch is de BeleggersBarometer nog een eind verwijderd van het neutrale niveau van 100 punten, een signaal dat de Belgische belegger het nieuwe jaar nog met enige behoedzaamheid tegemoet ziet. De vooruitzichten voor de conjunctuur zijn lichtjes verbeterd. In de voorbije drie maanden zag weliswaar amper 18% van de ondervraagden een verbetering, terwijl nog 46% een verslechtering ervoer. Maar het gewicht van de pessimisten is in de voorbije maand toch relatief afgenomen. Als men naar de toekomstverwachtingen kijkt, is het aantal Belgen dat de conjunctuur ziet aantrekken, in december aangedikt tot 18%, het hoogste cijfer in drie maanden tijd. Ook hier zijn de zwartkijkers nog altijd in de meerderheid, maar hun geleidelijke afname lijkt er toch op te wijzen dat de economie aan het uitbodemen is.