Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L'Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.

De ING-beleggersbarometer zakt verder weg in oktober, onder het gewicht van de versomberende conjunctuurvooruitzichten. Ook voor 2013 toont de Belgische belegger zich eerder pessimistisch, zowel voor de economie als voor de beurs. In die moeilijke omstandigheden blijken goud en vastgoed een voetje voor te hebben.

Zwakke conjunctuur weegt op het gemoed

De ING-beleggersbarometer valt in oktober naar amper 84 punten terug, na een niveau van 90 te hebben bereikt in september.

Daarmee raakt de barometer steeds verder verwijderd van zijn neutrale niveau van 100 punten. Ondanks het feit dat de financiële markten in rustiger vaarwater zijn terechtgekomen, blijft de zwakke conjunctuur op het gemoed van de Belgische beleggers wegen.

Amper 15% van de ondervraagden zag het economisch klimaat verbeteren in de voorbije drie maanden, terwijl 49% een verslechtering ervoer.

Voor de komende maanden gaat 17% van de beleggende Belgen uit van een conjunctuuropleving. Toch vreest nog altijd 42% een verslechtering.

Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L'Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen. De ING-beleggersbarometer zakt verder weg in oktober, onder het gewicht van de versomberende conjunctuurvooruitzichten. Ook voor 2013 toont de Belgische belegger zich eerder pessimistisch, zowel voor de economie als voor de beurs. In die moeilijke omstandigheden blijken goud en vastgoed een voetje voor te hebben.Zwakke conjunctuur weegt op het gemoed De ING-beleggersbarometer valt in oktober naar amper 84 punten terug, na een niveau van 90 te hebben bereikt in september. Daarmee raakt de barometer steeds verder verwijderd van zijn neutrale niveau van 100 punten. Ondanks het feit dat de financiële markten in rustiger vaarwater zijn terechtgekomen, blijft de zwakke conjunctuur op het gemoed van de Belgische beleggers wegen. Amper 15% van de ondervraagden zag het economisch klimaat verbeteren in de voorbije drie maanden, terwijl 49% een verslechtering ervoer. Voor de komende maanden gaat 17% van de beleggende Belgen uit van een conjunctuuropleving. Toch vreest nog altijd 42% een verslechtering.