Een relatieve meerderheid ziet de beurs in de komende maanden dalen. De financiële sector blijft volgens de Belg te mijden als belegging, terwijl de energie- en farmasector als het veiligste worden beschouwd.

De ING-beleggersbarometer tuimelt in november naar amper 72 punten, het laagste niveau sinds december vorig jaar. In oktober stond de barometer nog op 84 punten, terwijl een neutraal niveau 100 punten bedraagt.

Gezien de beurzen in november vrijwel ter plaatse trappelden, is de vertrouwensbreuk vermoedelijk aan andere factoren te wijten. De media-aandacht rond het banenverlies in enkele grote ondernemingen, maar ook de moeilijke Belgische begroting voor 2013, zijn waarschijnlijk belangrijke boosdoeners.

Dat heeft een domper gezet op de conjunctuurinschatting en -verwachtingen van de Belgische belegger. Zo ervoer liefst 65% van de ondervraagden in de voorbije maanden een afzwakking van de conjunctuur, terwijl amper 9% beterschap zag.

Voor de komende drie maanden vallen er nog altijd maar 11% optimisten te bespeuren. Zo'n 52% ziet de economie volgens Vanden Houte verder verzwakken.

Een relatieve meerderheid ziet de beurs in de komende maanden dalen. De financiële sector blijft volgens de Belg te mijden als belegging, terwijl de energie- en farmasector als het veiligste worden beschouwd. De ING-beleggersbarometer tuimelt in november naar amper 72 punten, het laagste niveau sinds december vorig jaar. In oktober stond de barometer nog op 84 punten, terwijl een neutraal niveau 100 punten bedraagt. Gezien de beurzen in november vrijwel ter plaatse trappelden, is de vertrouwensbreuk vermoedelijk aan andere factoren te wijten. De media-aandacht rond het banenverlies in enkele grote ondernemingen, maar ook de moeilijke Belgische begroting voor 2013, zijn waarschijnlijk belangrijke boosdoeners. Dat heeft een domper gezet op de conjunctuurinschatting en -verwachtingen van de Belgische belegger. Zo ervoer liefst 65% van de ondervraagden in de voorbije maanden een afzwakking van de conjunctuur, terwijl amper 9% beterschap zag. Voor de komende drie maanden vallen er nog altijd maar 11% optimisten te bespeuren. Zo'n 52% ziet de economie volgens Vanden Houte verder verzwakken.