Dat kwam onder meer tot uiting in de verslechtering van de arbeidsmarktverwachting die vervat zit in het producenten- en consumentenvertrouwen.

Intussen loopt de werkloosheid al sinds begin 2012 op, vooral in Vlaanderen. De golf van bedrijfssluitingen en -herstructureringen geeft de indruk van een dramatisch jobverlies, maar die moet toch worden genuanceerd.

Veel vacatures blijven opstaan

Volgens RVA-cijfers lag het aantal faillissementen die gepaard gingen met jobverlies in de eerste drie kwartalen van 2012 weliswaar 7% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar het overeenstemmende jobverlies lag 'slechts' 1,7% hoger.

De seizoensgezuiverde Eurostat-werkloosheidsgraad bedroeg in september 7,4%, komende van 7,1% eind 2011. Het cijfer blijft significant lager dan de 11,6% in de EMU (10,7 % eind 2011).

De mate waarin de (aangekondigde) ontslagen de werkloosheid effectief verder zullen doen toenemen, hangt volgens Johan Van Gompel af van het absorptievermogen van de arbeidsmarkt.

Ondanks de crisis geraakte de voorbije jaren een groot aantal vacatures voor knelpuntberoepen niet ingevuld.

Tot op vandaag blijft de vraag naar bepaalde profielen groot. Veel werknemers die nu worden ontslagen, hebben een goed opgeleid, technisch profiel dat gewild is op de arbeidsmarkt en kunnen openstaande vacatures helpen invullen. In de praktijk is het wel niet altijd vanzelfsprekend dat mensen die ontslagen worden in de ene regio/sector in een andere regio/sector gaan werken.

Mogelijk zal een herinschakeling gepaard moeten gaan met loonverlies wat de matching eveneens bemoeilijkt. Johan Van Gompel gaat ervan uit dat de werkloosheidsgraad per saldo ook in 2013 verder zal oplopen, maar dat de toename toch beperkt blijft tot iets boven 8%.

Dat kwam onder meer tot uiting in de verslechtering van de arbeidsmarktverwachting die vervat zit in het producenten- en consumentenvertrouwen. Intussen loopt de werkloosheid al sinds begin 2012 op, vooral in Vlaanderen. De golf van bedrijfssluitingen en -herstructureringen geeft de indruk van een dramatisch jobverlies, maar die moet toch worden genuanceerd. Veel vacatures blijven opstaanVolgens RVA-cijfers lag het aantal faillissementen die gepaard gingen met jobverlies in de eerste drie kwartalen van 2012 weliswaar 7% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar het overeenstemmende jobverlies lag 'slechts' 1,7% hoger. De seizoensgezuiverde Eurostat-werkloosheidsgraad bedroeg in september 7,4%, komende van 7,1% eind 2011. Het cijfer blijft significant lager dan de 11,6% in de EMU (10,7 % eind 2011). De mate waarin de (aangekondigde) ontslagen de werkloosheid effectief verder zullen doen toenemen, hangt volgens Johan Van Gompel af van het absorptievermogen van de arbeidsmarkt.Ondanks de crisis geraakte de voorbije jaren een groot aantal vacatures voor knelpuntberoepen niet ingevuld. Tot op vandaag blijft de vraag naar bepaalde profielen groot. Veel werknemers die nu worden ontslagen, hebben een goed opgeleid, technisch profiel dat gewild is op de arbeidsmarkt en kunnen openstaande vacatures helpen invullen. In de praktijk is het wel niet altijd vanzelfsprekend dat mensen die ontslagen worden in de ene regio/sector in een andere regio/sector gaan werken. Mogelijk zal een herinschakeling gepaard moeten gaan met loonverlies wat de matching eveneens bemoeilijkt. Johan Van Gompel gaat ervan uit dat de werkloosheidsgraad per saldo ook in 2013 verder zal oplopen, maar dat de toename toch beperkt blijft tot iets boven 8%.