De belangrijkste redenen voor de terugval van het optimisme zijn de beperkte transparantie van informatie (slechts 52% vindt onze vastgoedmarkt transparant) en de beperkte beschikbaarheid van kredieten en financiering.

Er is immers nog steeds een grote kloof tussen kopers en verkopers bij de waardebepaling van vastgoed, wat problemen geeft op vlak van financiering (75%).

Dat volgens 89% van de respondenten de rentevoeten voor vastgoedleningen dit jaar zullen stijgen, maakt de situatie er niet rooskleuriger op.

Net daarom ziet maar liefst 90% van de ondervraagden alternatieve financieringsbronnen aanzienlijk belangrijker worden dit jaar.

Steeds vaker zullen verzekeringsbedrijven, pensioen- of kredietfondsen optreden als kredietverstrekkers voor vastgoed.

Verzekeringsmaatschappijen en private equity fondsen worden zelfs gezien als meest actieve investeerders in 2014.

De belangrijkste redenen voor de terugval van het optimisme zijn de beperkte transparantie van informatie (slechts 52% vindt onze vastgoedmarkt transparant) en de beperkte beschikbaarheid van kredieten en financiering. Er is immers nog steeds een grote kloof tussen kopers en verkopers bij de waardebepaling van vastgoed, wat problemen geeft op vlak van financiering (75%). Dat volgens 89% van de respondenten de rentevoeten voor vastgoedleningen dit jaar zullen stijgen, maakt de situatie er niet rooskleuriger op. Net daarom ziet maar liefst 90% van de ondervraagden alternatieve financieringsbronnen aanzienlijk belangrijker worden dit jaar. Steeds vaker zullen verzekeringsbedrijven, pensioen- of kredietfondsen optreden als kredietverstrekkers voor vastgoed. Verzekeringsmaatschappijen en private equity fondsen worden zelfs gezien als meest actieve investeerders in 2014.