België nog steeds bij de betere leerlingen van de klas

In de tweede helft van vorig jaar werd België volledig ingeschreven op het lijstje van risicolanden in de eurozone. In november bereikte de rente op Belgische overheidsobligaties op 10 jaar bijna 6%, zo’n 366 basispunten boven de Duitse rente. Zo’n renteverschil was volgens Bart Van Craeynest van Petercam sinds het midden van de jaren 80 niet meer gezien.

De relatief hoge overheidsschuld (met 98% van het BBP was die in 2011 de vijfde hoogste binnen de eurozone) en moeilijkheden om een nieuwe regering te vormen plaatsten België toen in de schijnwerpers. Maar, België als Griekenland aan de Noordzee was nooit een zinvolle vergelijking.

Ondertussen is de Belgische 10-jaars rente onder 3% gezakt en bedraagt het renteverschil met Duitsland nog 150 basispunten. Daarmee leunt België dichter aan bij de kern van Europa dan bij de crisislanden.

Hoe graag de nieuwe regering dat ook zou willen, die verbeterde positie van België op de financiële markten heeft vrij weinig te maken met enig ‘overtuigend’ beleid van haar kant.

Loutere focus op overheidsschuld is weinig relevant

De huidige positie is volgens Bart Van Craeynest eerder een correctere inschatting van de fundamenten van de Belgische economie. Vooral de crisisdynamiek in Spanje heeft duidelijk gemaakt dat een loutere focus op de overheidsschuld weinig relevant is.

De huidige crisis heeft eerder te maken met de totale financiële positie van een land, de balans met de rest van de wereld en de concurrentiepositie.

Vooral op de eerste twee punten scoort België bij de beteren in de eurozone. Met zo’n 350% van het BBP is de totale schuld in de Belgische economie (gezinnen, bedrijven en overheid) hoog in vergelijking met de rest van de eurozone.

Maar, rekening houdend met de activa behoort de netto-schuldpositie van België tot de stevigste van Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content