De korte termijn vooruitzichten hangen in belangrijke mate af van wat er met de eurocrisis gebeurt.

Het ziet er niet naar uit dat er op dat vlak binnenkort een overtuigende oplossing op tafel komt. De malaise blijft dan ook aanslepen en ook in 2013 moet niet meteen een duidelijk herstel verwacht worden.

Integendeel, de risico's liggen vandaag eerder in de andere richting. Er bestaat een reëel gevaar dat de eurocrisis in de loop van de komende kwartalen verder escaleert, wat ook de Belgische economie dieper in recessie zou duwen. De Belgische overheid kan daar op zich weinig aan doen.

Groeipotentieel Belgische economie zakt weg tot 1 à 1,50% per jaar

Zelfs als de eurocrisis onder controle blijft, zakt het groeipotentieel van de Belgische economie volgens verschillende ramingen terug tot zo'n 1 à 1,50% per jaar.

Tegen de achtergrond van de vergrijzing is volgens Bart Van Craeynest dat onvoldoende om ons welvaartssysteem in de huidige vorm volledig overeind te houden.

Daar kan de overheid allicht wel iets aan doen. Structurele hervormingen zijn niet alleen in het zuiden van Europa noodzakelijk. Ook in België is het aanhoudende uitstel van dat soort ingrepen moeilijk te verantwoorden.

De korte termijn vooruitzichten hangen in belangrijke mate af van wat er met de eurocrisis gebeurt. Het ziet er niet naar uit dat er op dat vlak binnenkort een overtuigende oplossing op tafel komt. De malaise blijft dan ook aanslepen en ook in 2013 moet niet meteen een duidelijk herstel verwacht worden. Integendeel, de risico's liggen vandaag eerder in de andere richting. Er bestaat een reëel gevaar dat de eurocrisis in de loop van de komende kwartalen verder escaleert, wat ook de Belgische economie dieper in recessie zou duwen. De Belgische overheid kan daar op zich weinig aan doen.Groeipotentieel Belgische economie zakt weg tot 1 à 1,50% per jaar Zelfs als de eurocrisis onder controle blijft, zakt het groeipotentieel van de Belgische economie volgens verschillende ramingen terug tot zo'n 1 à 1,50% per jaar. Tegen de achtergrond van de vergrijzing is volgens Bart Van Craeynest dat onvoldoende om ons welvaartssysteem in de huidige vorm volledig overeind te houden. Daar kan de overheid allicht wel iets aan doen. Structurele hervormingen zijn niet alleen in het zuiden van Europa noodzakelijk. Ook in België is het aanhoudende uitstel van dat soort ingrepen moeilijk te verantwoorden.