De ECB wil echter haar rentebeleid geleidelijk aan normaliseren, wat twee bijkomende renteverhogingen dit jaar kan opleveren. De lange rente is zijn dieptepunt voorbij, maar door de tijdelijke groeivertraging blijft de opwaartse druk beperkt.

De catharsis van de schuldencrisis in Europa is helaas nog niet in zicht, denkt Peter Vanden Houte. Gezien de gevolgen van een Griekse "default" economisch momenteel moeilijk te verteren zijn, kunnen de EMU-lidstaten niet anders dan Griekenland verder ondersteunen.

De discussie over een schuldherstructurering zal in de komende 12 maanden volgens Peter Vanden Houte van ING echter blijven woeden, waardoor de rentespreads binnen de EMU belangrijk zullen blijven.

België, dat tot nog toe grotendeels uit de vuurlinie van de speculanten bleef, kan waarschijnlijk niet langer rekenen op positieve economische verrassingen.

De ECB wil echter haar rentebeleid geleidelijk aan normaliseren, wat twee bijkomende renteverhogingen dit jaar kan opleveren. De lange rente is zijn dieptepunt voorbij, maar door de tijdelijke groeivertraging blijft de opwaartse druk beperkt. De catharsis van de schuldencrisis in Europa is helaas nog niet in zicht, denkt Peter Vanden Houte. Gezien de gevolgen van een Griekse "default" economisch momenteel moeilijk te verteren zijn, kunnen de EMU-lidstaten niet anders dan Griekenland verder ondersteunen. De discussie over een schuldherstructurering zal in de komende 12 maanden volgens Peter Vanden Houte van ING echter blijven woeden, waardoor de rentespreads binnen de EMU belangrijk zullen blijven. België, dat tot nog toe grotendeels uit de vuurlinie van de speculanten bleef, kan waarschijnlijk niet langer rekenen op positieve economische verrassingen.