Er is een interessant rapport van BP verschenen dat ons toelaat om de gevoeligheid van Europa aan de Russische gasinvoer te bepalen. Opvallend is volgens Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Asset Management op de eerste plaats dat België maar voor 5% van zijn energie afhankelijk is van Rusland.

Andere Europese landen zijn echter in veel grotere mate afhankelijk van Russische olie en/of gas. Het is vooral Centraal-Europa dat sterk op Rusland gericht is voor zijn energievoorziening,

West-Europa betrekt in veel ruimere mate zijn aardgas vanuit Noorwegen. Toch zou het dichtdraaien van de Russische gaskraan grote gevolgen kunnen hebben, want het Noors aardgas is duurder. De eerder warme winter in Europa heeft ons echter de kans geboden om een stevige buffer op te bouwen.

Er is een interessant rapport van BP verschenen dat ons toelaat om de gevoeligheid van Europa aan de Russische gasinvoer te bepalen. Opvallend is volgens Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Asset Management op de eerste plaats dat België maar voor 5% van zijn energie afhankelijk is van Rusland. Andere Europese landen zijn echter in veel grotere mate afhankelijk van Russische olie en/of gas. Het is vooral Centraal-Europa dat sterk op Rusland gericht is voor zijn energievoorziening, West-Europa betrekt in veel ruimere mate zijn aardgas vanuit Noorwegen. Toch zou het dichtdraaien van de Russische gaskraan grote gevolgen kunnen hebben, want het Noors aardgas is duurder. De eerder warme winter in Europa heeft ons echter de kans geboden om een stevige buffer op te bouwen.