Een verdere escalatie van de eurocrisis kan bovendien ook België snel naar een nog somberder scenario duwen. De Belgische overheid kan daar op zich weinig aan doen. Die kan haar relanceinspanningen beter richten op iets langere termijn.

Op dat vlak ligt er voor de Belgische economie nog een gigantisch potentieel weggelegd. In het zog van een opvallend sterk presterende Duitse economie zette België 2012 nog relatief goed in.

Eurozone nog altijd dikke 2% onder niveau voor uitbreken van de crisis

De beperkte terugval in economische activiteit in de laatste maanden van 2011 werd in het eerste kwartaal meer dan goed gemaakt.

Bovendien is België binnen Europa één van de weinige landen waar de economische activiteit opnieuw boven het niveau van voor de crisis geklommen is. In de eurozone ligt die activiteit nog altijd een dikke 2% onder dat niveau.

Sinds de crisis begin 2008 Europa bereikte, kan de Belgische economie zelfs de sterkste groeicijfers van de hele eurozone voorleggen (al is dat amper 1,4% groei over de volledige 4 jaar).

Maar daarmee ligt het goeie nieuws alweer achter de rug. De voorbije maanden ging de Europese economie opnieuw onderuit en zelfs Duitsland kwam meer en meer onder druk. Dat blijft uiteraard niet zonder gevolgen voor de Belgische economie.

De voorlopende indicatoren doken de voorbije weken fors lager. Het ondernemersvertrouwen komt stilaan in de buurt van de niveaus van 1996 en 2001, periodes waarin de economische groei telkens (bescheiden) negatieve cijfers liet optekenen.

De terugval in de industriële productie, de buitenlandse bestellingen, de kleinhandelsverkopen, de autoverkopen en het aantal nieuwe hypothecaire kredieten suggereren dat de economische activiteit duidelijk afnam in het tweede kwartaal.

Bovendien laten de voorlopende indicatoren voorlopig geen tekenen van beterschap zien.

Een verdere escalatie van de eurocrisis kan bovendien ook België snel naar een nog somberder scenario duwen. De Belgische overheid kan daar op zich weinig aan doen. Die kan haar relanceinspanningen beter richten op iets langere termijn. Op dat vlak ligt er voor de Belgische economie nog een gigantisch potentieel weggelegd. In het zog van een opvallend sterk presterende Duitse economie zette België 2012 nog relatief goed in. Eurozone nog altijd dikke 2% onder niveau voor uitbreken van de crisis De beperkte terugval in economische activiteit in de laatste maanden van 2011 werd in het eerste kwartaal meer dan goed gemaakt. Bovendien is België binnen Europa één van de weinige landen waar de economische activiteit opnieuw boven het niveau van voor de crisis geklommen is. In de eurozone ligt die activiteit nog altijd een dikke 2% onder dat niveau. Sinds de crisis begin 2008 Europa bereikte, kan de Belgische economie zelfs de sterkste groeicijfers van de hele eurozone voorleggen (al is dat amper 1,4% groei over de volledige 4 jaar). Maar daarmee ligt het goeie nieuws alweer achter de rug. De voorbije maanden ging de Europese economie opnieuw onderuit en zelfs Duitsland kwam meer en meer onder druk. Dat blijft uiteraard niet zonder gevolgen voor de Belgische economie. De voorlopende indicatoren doken de voorbije weken fors lager. Het ondernemersvertrouwen komt stilaan in de buurt van de niveaus van 1996 en 2001, periodes waarin de economische groei telkens (bescheiden) negatieve cijfers liet optekenen. De terugval in de industriële productie, de buitenlandse bestellingen, de kleinhandelsverkopen, de autoverkopen en het aantal nieuwe hypothecaire kredieten suggereren dat de economische activiteit duidelijk afnam in het tweede kwartaal. Bovendien laten de voorlopende indicatoren voorlopig geen tekenen van beterschap zien.