De versterkingen die Elia heeft uitgevoerd op de interconnecties met de naburige landen zorgen ervoor dat de Belgische marktspelers zich buiten de grenzen kunnen bevoorraden.

De grenscapaciteit waarover zijn kunnen beschikken beloopt 3500 MW (het equivalent van 3,5 kerncentrales). Uiteraard moeten de leveranciers en de evenwichtsverantwoordelijken (ARP) er van hun kant voor zorgen dat zij de energie die nodig is om hun klanten te bevoorraden kunnen aankopen (eventueel in het buitenland).

De situatie voor de winter 2012-2013 wordt dus als bevredigend geëvalueerd, evenwel met een matig risico op stroomonderbreking indien heel Europa door een belangrijke koudegolf wordt getroffen, samen met windstil en donker weer.

De rol van Elia bestaat erin het evenwicht tussen de productie en het verbruik in de Belgische regelzone te bewaren. Hiervoor werkt onze onderneming samen met de overheid, de distributienetbeheerders en de betrokken marktpartijen.

De versterkingen die Elia heeft uitgevoerd op de interconnecties met de naburige landen zorgen ervoor dat de Belgische marktspelers zich buiten de grenzen kunnen bevoorraden. De grenscapaciteit waarover zijn kunnen beschikken beloopt 3500 MW (het equivalent van 3,5 kerncentrales). Uiteraard moeten de leveranciers en de evenwichtsverantwoordelijken (ARP) er van hun kant voor zorgen dat zij de energie die nodig is om hun klanten te bevoorraden kunnen aankopen (eventueel in het buitenland). De situatie voor de winter 2012-2013 wordt dus als bevredigend geëvalueerd, evenwel met een matig risico op stroomonderbreking indien heel Europa door een belangrijke koudegolf wordt getroffen, samen met windstil en donker weer. De rol van Elia bestaat erin het evenwicht tussen de productie en het verbruik in de Belgische regelzone te bewaren. Hiervoor werkt onze onderneming samen met de overheid, de distributienetbeheerders en de betrokken marktpartijen.