Einde juni 2012 kostte een woning in ons land gemiddeld 191.142 euro, wat neerkomt op een lichte stijging. De gemiddelde appartementsprijs bleef vrij stabiel op 201.427 euro.

De prijs van de bouwgrond is in de eerste helft van 2012 verder gestegen tot het nieuwe record van 109 euro per vierkante meter (gemiddeld +3,1 %).

"Villas, bungalows en landhuizen" is het enige segment waar de gemiddelde nominale verkoopprijs gedaald is (329 210 euro op het einde van het eerste kwartaal 2012, of -1 % t.o.v. het kwartaal voordien).

Qua prijsevolutie zijn er hier en daar verschillen merkbaar tussen Brussel, Vlaanderen en Wallonië en het topsegment gaat licht achteruit.

Toch denkt de dienst Research van Belfius Bank niet dat de prijzen in 2013 gaan instorten en verwacht hij globaal gezien zelfs een lichte stijging, al zou die onder het voorspelde inflatiepeil van 1,9 % blijven.

Voor 2013 verwacht Belfius Research dat er iets meer in vastgoed zal worden belegd onder impuls van de toenemende spaarwoede bij een rentestand die een deel van dat spaargeld afleidt naar vastgoed.

Waarschijnlijk zal er vooral worden belegd in appartementen en in bouwgrond. Daardoor zouden de gemiddelde prijzen op nationaal niveau met respectievelijk 2,5 en 3 % stijgen in de loop van de volgende maanden.

Einde juni 2012 kostte een woning in ons land gemiddeld 191.142 euro, wat neerkomt op een lichte stijging. De gemiddelde appartementsprijs bleef vrij stabiel op 201.427 euro. De prijs van de bouwgrond is in de eerste helft van 2012 verder gestegen tot het nieuwe record van 109 euro per vierkante meter (gemiddeld +3,1 %). "Villas, bungalows en landhuizen" is het enige segment waar de gemiddelde nominale verkoopprijs gedaald is (329 210 euro op het einde van het eerste kwartaal 2012, of -1 % t.o.v. het kwartaal voordien). Qua prijsevolutie zijn er hier en daar verschillen merkbaar tussen Brussel, Vlaanderen en Wallonië en het topsegment gaat licht achteruit. Toch denkt de dienst Research van Belfius Bank niet dat de prijzen in 2013 gaan instorten en verwacht hij globaal gezien zelfs een lichte stijging, al zou die onder het voorspelde inflatiepeil van 1,9 % blijven. Voor 2013 verwacht Belfius Research dat er iets meer in vastgoed zal worden belegd onder impuls van de toenemende spaarwoede bij een rentestand die een deel van dat spaargeld afleidt naar vastgoed. Waarschijnlijk zal er vooral worden belegd in appartementen en in bouwgrond. Daardoor zouden de gemiddelde prijzen op nationaal niveau met respectievelijk 2,5 en 3 % stijgen in de loop van de volgende maanden.