Als de Belgen op de eerste dag van 2013 wakker worden, dan zal bijna de helft (43%) het voornemen voor het nieuwe jaar hebben om beter om te gaan met zijn geld, zo blijkt uit een enquête die ING uitvoerde bij 14.000 mensen in 14 landen.

Ook al neemt men zich op 1 januari meestal voor om gewicht te verliezen of slechte gewoonten af te zweren, dit jaar lijken financiële voornemens populairder. In elk land waar de enquête werd afgenomen, bleken financiële voornemens voor het nieuwe jaar populairder dan niet-financiële voornemens, behalve in Slowakije.

Slechts 31% van de ondervraagden zonder een financieel voornemen voor het nieuwe jaar had in België een voornemen over een ander onderwerp. Daaruit blijkt nog maar eens dat geldzaken een prioriteit zijn.

Volgens Ian Bright, senior economist van ING, lijkt de financiële druk in Europa en elders in heel Europa door te schijnen in de voornemens voor het nieuwe jaar.

"De populairste voornemens in onze enquête zijn 'geld sparen' en geld beter beheren door beter om te gaan met zijn uitgaven. Op basis van die resultaten wordt 2013 het jaar van het sparen", aldus Bright.

Voor het tweede opeenvolgende jaar hebben de Roemenen (59%) het meeste kans om hun jaar te beginnen met financiën als prioriteit.

Het Verenigd Koninkrijk (22%) maakt voor het tweede opeenvolgende jaar de minste financiële voornemens voor het nieuwe jaar. De Oostenrijkers vallen op als het land met het hoogste aantal inwoners dat 'meer wil sparen' (19%), Luxemburgers als het land waar de meeste inwoners minder willen uitgeven (26%) en Roemenen als dat waar de meeste burgers hun schuld willen inlossen (19%).

Als de Belgen op de eerste dag van 2013 wakker worden, dan zal bijna de helft (43%) het voornemen voor het nieuwe jaar hebben om beter om te gaan met zijn geld, zo blijkt uit een enquête die ING uitvoerde bij 14.000 mensen in 14 landen. Ook al neemt men zich op 1 januari meestal voor om gewicht te verliezen of slechte gewoonten af te zweren, dit jaar lijken financiële voornemens populairder. In elk land waar de enquête werd afgenomen, bleken financiële voornemens voor het nieuwe jaar populairder dan niet-financiële voornemens, behalve in Slowakije. Slechts 31% van de ondervraagden zonder een financieel voornemen voor het nieuwe jaar had in België een voornemen over een ander onderwerp. Daaruit blijkt nog maar eens dat geldzaken een prioriteit zijn. Volgens Ian Bright, senior economist van ING, lijkt de financiële druk in Europa en elders in heel Europa door te schijnen in de voornemens voor het nieuwe jaar. "De populairste voornemens in onze enquête zijn 'geld sparen' en geld beter beheren door beter om te gaan met zijn uitgaven. Op basis van die resultaten wordt 2013 het jaar van het sparen", aldus Bright. Voor het tweede opeenvolgende jaar hebben de Roemenen (59%) het meeste kans om hun jaar te beginnen met financiën als prioriteit. Het Verenigd Koninkrijk (22%) maakt voor het tweede opeenvolgende jaar de minste financiële voornemens voor het nieuwe jaar. De Oostenrijkers vallen op als het land met het hoogste aantal inwoners dat 'meer wil sparen' (19%), Luxemburgers als het land waar de meeste inwoners minder willen uitgeven (26%) en Roemenen als dat waar de meeste burgers hun schuld willen inlossen (19%).