Onzekerheid door de coronacrisis bracht in de eerste drie maanden van het jaar sterk dalende beurskoersen mee. Dat vertaalde zich in een verlies van 65,5 miljard euro aan financiële activa voor de Belgische particulieren. Concreet was er een verlies van 30 miljard euro in de beleggingsfondsen, 14,3 miljard euro in beursgenoteerde aandelen, 13,1 miljard in niet-beursgenoteerde aandelen en andere deelnemingen en 7,6 miljard euro in verzekeringsproducten.

Het gaat volgens de Nationale Bank om de grootste waardevermindering op kwartaalbasis sinds de start van de berekeningen. Door de herstellende beurskoersen in het tweede kwartaal zal de waarde van de activa zich wel herstellen, aldus nog de centrale bank.

Ondanks de dalende beurskoersen hebben particulieren in het eerste kwartaal voor 2 miljard euro in beursgenoteerde aandelen belegd. Dat is de grootste toename in bijna tien jaar tijd. Er werd ook meer geld geïnvesteerd in beleggingsfondsen (1,3 miljard euro), zichtdeposito's (2,2 miljard euro), spaardeposito's (1,4 miljard euro) en chartaal geld (0,8 miljard euro). Beleggingen in schuldbewijzen (-2,8 miljard euro) en verzekeringsproducten (-0,9 miljard euro) daalden.

De Belgen hadden in het eerste kwartaal ook zogenaamde financiële verplichtingen voor een bedrag van 1,6 miljard euro, waarvan 1,2 miljard euro aan hypothecaire leningen.

Alles samengeteld, daalde het financieel vermogen met 63,1 miljard euro.tot 1.039,7 miljard euro.

Onzekerheid door de coronacrisis bracht in de eerste drie maanden van het jaar sterk dalende beurskoersen mee. Dat vertaalde zich in een verlies van 65,5 miljard euro aan financiële activa voor de Belgische particulieren. Concreet was er een verlies van 30 miljard euro in de beleggingsfondsen, 14,3 miljard euro in beursgenoteerde aandelen, 13,1 miljard in niet-beursgenoteerde aandelen en andere deelnemingen en 7,6 miljard euro in verzekeringsproducten. Het gaat volgens de Nationale Bank om de grootste waardevermindering op kwartaalbasis sinds de start van de berekeningen. Door de herstellende beurskoersen in het tweede kwartaal zal de waarde van de activa zich wel herstellen, aldus nog de centrale bank.Ondanks de dalende beurskoersen hebben particulieren in het eerste kwartaal voor 2 miljard euro in beursgenoteerde aandelen belegd. Dat is de grootste toename in bijna tien jaar tijd. Er werd ook meer geld geïnvesteerd in beleggingsfondsen (1,3 miljard euro), zichtdeposito's (2,2 miljard euro), spaardeposito's (1,4 miljard euro) en chartaal geld (0,8 miljard euro). Beleggingen in schuldbewijzen (-2,8 miljard euro) en verzekeringsproducten (-0,9 miljard euro) daalden. De Belgen hadden in het eerste kwartaal ook zogenaamde financiële verplichtingen voor een bedrag van 1,6 miljard euro, waarvan 1,2 miljard euro aan hypothecaire leningen.Alles samengeteld, daalde het financieel vermogen met 63,1 miljard euro.tot 1.039,7 miljard euro.