Ondanks de verhoging van de prijzen begin dit jaar slaagde Belgacom er alleen maar in zijn omzet te stabiliseren op 1,6 miljard euro. Reden is de impact van nieuwe regulering (roaming- en terminatietarieven) en een daling van de inkomsten bij bedrijfsklanten. Tegelijkertijd stegen de kosten voor uitrusting en diensten, personeel, enz. De brutobedrijfswinst (ebitda) viel terug met 14% tot 424 miljoen euro en de winstmarge van 31,8% naar 27%. Indien eenmalige elementen worden uitgesloten is de terugval minder markant, maar de trend blijft negatief.

Tijdens het eerste kwartaal had Belgacom ook al hogere investeringen moeten aankondigen. Over de eerste jaarhelft investeerde de groep 11,2% van zijn omzet in zijn vast en mobiel netwerk. In dezelfde periode in 2011 was dit maar 10,4%.

De vrije cashflow, die als referentie wordt genomen voor de vergoeding van de aandeelhouders, is met 25% gezakt tot 110 miljoen euro. Dit is alvast slecht nieuws voor de Belgische Staat. De achteruitgang van de winstgevendheid, net als enkele eenmalige elementen, wordt gereflecteerd in een 19% lagere nettowinst van 161 miljoen euro. De consensusverwachting lag op 185 miljoen euro.

Cédric Boitte

www.accioz.be

Ondanks de verhoging van de prijzen begin dit jaar slaagde Belgacom er alleen maar in zijn omzet te stabiliseren op 1,6 miljard euro. Reden is de impact van nieuwe regulering (roaming- en terminatietarieven) en een daling van de inkomsten bij bedrijfsklanten. Tegelijkertijd stegen de kosten voor uitrusting en diensten, personeel, enz. De brutobedrijfswinst (ebitda) viel terug met 14% tot 424 miljoen euro en de winstmarge van 31,8% naar 27%. Indien eenmalige elementen worden uitgesloten is de terugval minder markant, maar de trend blijft negatief.Tijdens het eerste kwartaal had Belgacom ook al hogere investeringen moeten aankondigen. Over de eerste jaarhelft investeerde de groep 11,2% van zijn omzet in zijn vast en mobiel netwerk. In dezelfde periode in 2011 was dit maar 10,4%.De vrije cashflow, die als referentie wordt genomen voor de vergoeding van de aandeelhouders, is met 25% gezakt tot 110 miljoen euro. Dit is alvast slecht nieuws voor de Belgische Staat. De achteruitgang van de winstgevendheid, net als enkele eenmalige elementen, wordt gereflecteerd in een 19% lagere nettowinst van 161 miljoen euro. De consensusverwachting lag op 185 miljoen euro.Cédric Boittewww.accioz.be