De omzet klokte eind maart 0,1% lager af op 1,5 miljard euro. Oorzaak zijn de lagere (gereguleerde) tarieven die een negatieve impact op de omzet van 1,5% hadden. De operationele kasstroom (ebitda) zakte met 6,1% tot 441 miljoen euro, terwijl de nettowinst met 13% zakte tot 0,54 euro. De winstgevendheid lijdt onder de harde concurrentie en de hogere werkingskosten. De brutowinstmarge van Belgacom zakte op die manier van 61,3 naar 59,8%.

Het meest onrustwekkende nieuws voor de aandeelhouders is de vrije kasstroom, die in het eerste kwartaal zakte van 179 naar 89 miljoen euro door de achteruitgang van de resultaten en de hogere investeringen. De vrije kasstroom bepaalt hoeveel dividend Belgacom kan uitkeren aan haar aandeelhouders.

In 2012 stemde Belgacom toe om een dividend uit te keren dat hoger was dan de vrije kasstroom, waardoor de schulden stijgen. Eind maart klokte de netto financiële schuld af op 1,5 miljard euro tegenover 1,3 miljard een jaar geleden. Rekening houdend met het bruto dividend van 1,68 euro per aandeel dat deze maand werd gestort, stijgt de netto schuld zelfs boven 2 miljard euro. Een dergelijke dividendpolitiek kan Belgacom natuurlijk niet volhouden gezien de dalende vrije kasstroom en de stijgende schuldgraad.

Beleggers reageren vandaag wel opgetogen over de bevestiging van de vooruitzichten voor dit jaar: een daling van de omzet met 1 à 2%, een daling van de operationele kasstroom (ebitda) met 4 à 6% en een investeringspeil van 13 à 14% van de omzet (tegenover 12,2% in het eerste kwartaal).

De omzet klokte eind maart 0,1% lager af op 1,5 miljard euro. Oorzaak zijn de lagere (gereguleerde) tarieven die een negatieve impact op de omzet van 1,5% hadden. De operationele kasstroom (ebitda) zakte met 6,1% tot 441 miljoen euro, terwijl de nettowinst met 13% zakte tot 0,54 euro. De winstgevendheid lijdt onder de harde concurrentie en de hogere werkingskosten. De brutowinstmarge van Belgacom zakte op die manier van 61,3 naar 59,8%.Het meest onrustwekkende nieuws voor de aandeelhouders is de vrije kasstroom, die in het eerste kwartaal zakte van 179 naar 89 miljoen euro door de achteruitgang van de resultaten en de hogere investeringen. De vrije kasstroom bepaalt hoeveel dividend Belgacom kan uitkeren aan haar aandeelhouders.In 2012 stemde Belgacom toe om een dividend uit te keren dat hoger was dan de vrije kasstroom, waardoor de schulden stijgen. Eind maart klokte de netto financiële schuld af op 1,5 miljard euro tegenover 1,3 miljard een jaar geleden. Rekening houdend met het bruto dividend van 1,68 euro per aandeel dat deze maand werd gestort, stijgt de netto schuld zelfs boven 2 miljard euro. Een dergelijke dividendpolitiek kan Belgacom natuurlijk niet volhouden gezien de dalende vrije kasstroom en de stijgende schuldgraad.Beleggers reageren vandaag wel opgetogen over de bevestiging van de vooruitzichten voor dit jaar: een daling van de omzet met 1 à 2%, een daling van de operationele kasstroom (ebitda) met 4 à 6% en een investeringspeil van 13 à 14% van de omzet (tegenover 12,2% in het eerste kwartaal).