Erg belangrijk is volgens professor Stefan Duchateau daar de overwinning van de Chinese centrale bank op de schaduwbanken, die in de afgelopen periode teveel van de kredietfaciliteiten van de Chinese banken ongewenst draineerden naar bouwprojecten.

Om dit proces af te remmen zette de centrale bank de locale banken die aan deze praktijk meewerkten zwaar onder druk door een algemene beperking van haar liquiditeitsvoorzieningen.

Hierdoor ontstond een kunstmatige schaarste op de professionele kredietmarkten waardoor de interbancaire rente alarmerend begon op te lopen.

Dit achterhoedegevecht is intussen beslecht in het voordeel van de centrale bank. De contractie van de interbancaire rente die hierop volgde leidde dan ook rechtstreeks tot hogere aandelenkoersen.

Erg belangrijk is volgens professor Stefan Duchateau daar de overwinning van de Chinese centrale bank op de schaduwbanken, die in de afgelopen periode teveel van de kredietfaciliteiten van de Chinese banken ongewenst draineerden naar bouwprojecten. Om dit proces af te remmen zette de centrale bank de locale banken die aan deze praktijk meewerkten zwaar onder druk door een algemene beperking van haar liquiditeitsvoorzieningen. Hierdoor ontstond een kunstmatige schaarste op de professionele kredietmarkten waardoor de interbancaire rente alarmerend begon op te lopen. Dit achterhoedegevecht is intussen beslecht in het voordeel van de centrale bank. De contractie van de interbancaire rente die hierop volgde leidde dan ook rechtstreeks tot hogere aandelenkoersen.