Het probleem is tegelijk eenvoudig en gigantisch: de aanspraken op fysiek goud via allerlei beleggingsinstrumenten overtreft momenteel in belangrijke mate het aanbod aan fysiek goud dat de centrale banken in hun kluizen opgeslagen hebben. Of met andere woorden: de centrale bankiers kunnen niet alle opgeëiste goud tonen.

Wat zal er gebeuren wanneer de kluizen van de centralen banken leeg zijn en er toch nog duizenden beleggers voor de poorten staan te drummen om hun papieren claims te verzilveren? De centrale banken zullen hun onmacht moeten tonen en dat zal het einde van de papieren goudmarkt inluiden.

Het probleem is tegelijk eenvoudig en gigantisch: de aanspraken op fysiek goud via allerlei beleggingsinstrumenten overtreft momenteel in belangrijke mate het aanbod aan fysiek goud dat de centrale banken in hun kluizen opgeslagen hebben. Of met andere woorden: de centrale bankiers kunnen niet alle opgeëiste goud tonen. Wat zal er gebeuren wanneer de kluizen van de centralen banken leeg zijn en er toch nog duizenden beleggers voor de poorten staan te drummen om hun papieren claims te verzilveren? De centrale banken zullen hun onmacht moeten tonen en dat zal het einde van de papieren goudmarkt inluiden.