Hoewel de opklaring aan de economische horizon bescheiden blijft, lijkt volgens Dexia het alsof het beleid van de Federal Reserve vrucht begint af te werpen: de PMI-indicatoren blijven verankerd boven de 55 punten en het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering blijft dalen.

Bovendien wijst de maandelijkse stijging van de kleinhandelsverkoop met 1,2 % op een licht aantrekkende consumptie, die nog wordt bevorderd door een toename van het beschikbaar inkomen met bijna 4 % in 2010.

Toch zijn nog niet alle indicatoren volgens Dexia weer positief geworden: De werkloosheid ligt hoog (op 9,80 %) en de vastgoedmarkt blijft amechtig, met prijzen die nog altijd dalen en een toegankelijkheidsindex die historische records boekt.

De voorbije maanden werden eveneens opgefleurd door enkele hersteltekenen, maar op langere termijn zou de herfinanciering van de hypotheekleningen nadeel kunnen ondervinden van de hogere rente.

De lichte terugval van de binnenlandse inflatie zou nog vele maanden kunnen aanhouden. Terwijl in het begin van vorig jaar de zgn. kerninflatie nog uitkwam op 1,7 %, beloopt ze momenteel 0,8 % en zou ze al heel snel kunnen flirten met de 0 %. Een dergelijke evolutie is in combinatie met een hoge werkloosheid een bron voor deflatievrees.

Hoewel de opklaring aan de economische horizon bescheiden blijft, lijkt volgens Dexia het alsof het beleid van de Federal Reserve vrucht begint af te werpen: de PMI-indicatoren blijven verankerd boven de 55 punten en het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering blijft dalen. Bovendien wijst de maandelijkse stijging van de kleinhandelsverkoop met 1,2 % op een licht aantrekkende consumptie, die nog wordt bevorderd door een toename van het beschikbaar inkomen met bijna 4 % in 2010. Toch zijn nog niet alle indicatoren volgens Dexia weer positief geworden: De werkloosheid ligt hoog (op 9,80 %) en de vastgoedmarkt blijft amechtig, met prijzen die nog altijd dalen en een toegankelijkheidsindex die historische records boekt. De voorbije maanden werden eveneens opgefleurd door enkele hersteltekenen, maar op langere termijn zou de herfinanciering van de hypotheekleningen nadeel kunnen ondervinden van de hogere rente. De lichte terugval van de binnenlandse inflatie zou nog vele maanden kunnen aanhouden. Terwijl in het begin van vorig jaar de zgn. kerninflatie nog uitkwam op 1,7 %, beloopt ze momenteel 0,8 % en zou ze al heel snel kunnen flirten met de 0 %. Een dergelijke evolutie is in combinatie met een hoge werkloosheid een bron voor deflatievrees.