Danny Reweghs

‘Beleggingsjaar 2020 zal in belangrijke mate gaan over de Amerikaanse presidentsverkiezingen’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

‘Als Elizabeth Warren tot 46ste president van de Verenigde Staten wordt verkozen, vrezen de meeste economen een crash op Wall Street’, zegt Danny Reweghs, directeur Strategie Inside Beleggen.

Het kan niet anders dan dat het beleggingsjaar 2020 ook in een belangrijke mate zal gaan over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van begin november volgend jaar. Herinner u nog drie jaar geleden toen Wall Street vooraf bang was voor een overwinning van Donald Trump, maar zich de avond van zijn zege al had bedacht. Ondertussen moet Wall Street nog de enige straat van New York zijn, waar de 45ste president van de Verenigde Staten erg geliefd is. Exact 50 procent is de winst van de Standard&Poor’s 500-index (S&P500) sinds hij Hillary Clinton iets meer dan drie jaar geleden versloeg.

Trump favoriet

Voor aandelenbeleggers is Trump dus een zegen geweest. Hij heeft uitgepakt met een forse belastingverlaging voor bedrijven, waardoor de economie robuuste groeicijfers kon blijven voorleggen ondanks het feit dat hij daarna een handelsoorlog met China is begonnen. De werkloosheid staat op het laagste peil in vele decennia, waardoor de lonen zijn gestegen – vooral de laagste – en het consumentenvertrouwen hoog blijft. Zijn fratsen nemen ze er op Wall Street probleemloos bij.

‘Beleggingsjaar 2020 zal in belangrijke mate gaan over de Amerikaanse presidentsverkiezingen’

Uit een recente rondvraag door de specialist in financieel nieuws Bloomberg bij circa 700 strategen, economen en beheerders in Wall Street, blijkt dat de ondervraagden veel vertrouwen hebben in een herverkiezing van Donald Trump. Liefst 79 procent van hen gaat daar een jaar voor de nieuwe stembusslag van uit.

Fraai rapport

Hopen ze dat en nemen ze hun wensen voor werkelijkheid? De meeste politieke analisten in de Verenigde Staten en daarbuiten hebben ook het idee dat Trump een heel goede kans maakt op een tweede ambtstermijn. De economie doet het nog altijd zeer goed, vele Amerikanen hebben het beter dan voor hij aan de macht kwam en hij heeft vele zaken die hij heeft aangekondigd ook waargemaakt of toch minstens geprobeerd.

Bovendien zijn de Democraten nog altijd hopeloos verdeeld en is het lang niet zeker dat er een sterke tegenkandidaat komt, die de hele Democratische partij achter zich kan scharen om Trump te verslaan. Heel het impeachment-verhaal leek eerst een zwaktebod van de Democraten. Hun kansen om de president af te zetten leken eerst onbestaande. Getuigenissen van de voorbije dagen brengen de president toch meer en meer in diskrediet.

De crash van Warren

De meeste deelnemers aan de Bloomberg-rondvraag zijn optimistisch over de komende drie tot twaalf maanden. De meerderheid ziet ondanks het recordniveau de beursindexen nog verder stijgen. Als gevraagd wordt naar de tegenkandidaat die hen het meeste schrik aanjaagt, is de eensgezindheid ook heel groot. Liefst 96 procent vreest Elizabeth Warren. Als de 70-jarige Amerikaanse hoogleraar en senator voor de staat Massachusetts als Democratische kandidaat tot 46ste president van de Verenigde Staten wordt verkozen, vrezen de meeste ondervraagden een crash op Wall Street in de vorm van een terugval van 20 tot 25 procent. Warren heeft immers een erg links programma naar Amerikaanse normen met onder meer een vermogensbelasting van 2 procent voor bedragen boven 50 miljoen dollar en zelfs 3 procent boven 1 miljard dollar. Maar met dat ‘horrorscenario’ houdt Wall Street nog geen rekening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content